Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) heeft een brief gestuurd naar de Brusselse gewestregering en burgemeester Close (PS) van Brussel-Stad. De Clercq wil overleggen over het gebrek aan waterrecreatie in Brussel en de gevolgen voor zijn provinciaal domein de Blaarmeersen. "Brussel moet zijn verantwoordelijkheid nemen."
Gent vraagt overleg met Brussel over gebrek aan waterparken
Afgelopen woensdag stuurde de Gentse politie in station Gent Sint-Pieters nog een tiental jongeren terug naar Brussel, die zonder reservatiebewijs naar recreatiedomein De Blaarmeersen wilden trekken. Volgens een ooggetuige viseerde de politie bij de controle uitsluitend gekleurde jongeren die de trein hadden genomen.
De Gentse burgemeester wil overleg met Brussel, en stuurde twee brieven in de afgelopen dagen. "Een met de vraag naar een standpunt over wat er gebeurd is in de Blaarmeersen, en naar de plannen rond recreatiemogelijkheden in Brussel. De tweede met de vraag naar een concreet digitaal overleg", preciseert De Clercqs woordvoerder Thomas Dierckens.
'Tekort aan zwemwater'
"We vragen dat Brussel zijn verantwoordelijkheid neemt. Ik heb begrepen dat er een tekort is aan openbaar zwemwater. Daarnaast vragen we ook dat de Brusselse overheid gericht rond de problematiek van die jongeren werkt."
"Op een bepaald moment waren 80 procent van de bezoekers van de Blaarmeersen Franstalige jongeren, hoofdzakelijk uit Brussel. Daarom is er nu een quotum opgelegd, met nog 20 procent van de plaatsen voor mensen van buiten Oost-Vlaanderen. Dit is natuurlijk een recreatiedomein dat in eerste instantie bedoeld is voor Gentenaren en andere Oost-Vlamingen, die er ook belasting voor betalen. Wij willen een familiale sfeer zodat ook gezinnen die geen tuin hebben zich hier thuis voelen. Maar wie een plekje reserveert als niet-Oost-Vlaming en zich gedraagt, is uiteraard ook welkom."
De Clercqs vraag om overleg is gericht aan Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS), minister van Openbare Werken Elke Van den Brandt (Groen) en staatssecretaris van Stedenbouw Pascal Smet (One.brussels/Vooruit), en eveneens aan de burgemeester van de Stad Brussel, Philippe Close (PS). Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en Vlaams minister van Brussel en Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) stonden "in cc", zoals Dalles woordvoerder Tom Demeyer het omschrijft.
'Niet via de pers'
De Gentse burgemeester zou volgens Demeyer ook vorig jaar al zo'n brief hebben gestuurd, maar daar toen geen reactie op gekregen hebben. Dat bevestigt Vervoorts woordvoerster.
"We zullen blijven aandringen op een overleg, want dit is een fenomeen dat Gent overstijgt", zegt Dierckens. "Ook in andere recreatiedomeinen zijn er al problemen geweest. Dit moet in Brussel ter harte worden genomen."
De woordvoerders van de Brusselse regeringsleden geven aan "intern te zullen overleggen". Of zo'n overleg er komt is nog niet duidelijk. "Wij zullen op de brief antwoorden. We doen dat liever zo en niet via de pers", zegt Zeynep Balci, de woordvoerster van minister-president Vervoort.
Deze zomer openen in Brussel voor het eerst sinds mensenheugnis twee openbare zwemgelegenheden in de openlucht: een zwembad naast het kanaal en een zwemvijver, allebei in Anderlecht. Die hebben een capaciteit van respectievelijk 200 en een paar tientallen mensen per dag. Ter vergelijking: in de Blaarmeersen is dat 4.500.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Samenleving , Sport , Jongeren , Mathias De Clercq , Rudi Vervoort , Philippe Close , Elke Van den Brandt , Pascal Smet , openluchtzwembad , openluchtzwemmen , Blaarmeersen , brusselse jongeren , brusselse jeugd