Het Brussels Gewest gaat maatregelen bespreken om de evenementensector te ondersteunen. Ook toeleveranciers worden daarbij niet vergeten. Dat maakt staatssecretaris voor Economische Transitie, Barbara Trachte (Ecolo), bekend.
Gewest belooft steun aan evenementensector
In totaal is tot nu toe al 90 miljoen euro vrijgemaakt om ondernemers te ondersteunen. Het gaat telkens om eenmalige premies van 4.000 euro voor bedrijven die van de Nationale Veiligheidsraad moesten sluiten. Dat schrijft de Franstalige zakenkrant L'Echo.
Daar komt nog 35 miljoen euro bij voor premies van 2.000 euro gereserveerd voor kleinere bedrijven; dat wil zeggen met minder dan vijf voltijdse arbeidskrachten. Horecabedrijven met ten minste tien voltijds werknemers kunnen zich richten tot het gewestelijk agentschap Finance.brussels voor financiële bijstand voor hen en hun toeleveranciers. Tot nu toe zijn 31 leningen toegestaan, voor een totaalbedrag van 10,3 miljoen euro.
Voor de liberale oppositie is de Brusselse meerderheid niet genereus genoeg. Fractievoorzitter Alexia Bertrand (MR) laat weten dat een onafhankelijke ondernemer in theater twee keer meer ontvangt als hij is gevestigd in Wallonië. "Als we terugkijken, zien we dat we nooit hebben gewacht op de MR om bepaalde maatregelen te nemen," verdedigt Trachte. "MR vroeg om een kapitaalinjectie bij Finance.brussels op het moment dat we daar al mee bezig waren."
Financiering evenementensector
Tijdens de volgende ministerraad op donderdag ligt bovendien een grondige herziening van de financiering van de evenementensector op tafel. "We hebben afgelopen zomer de leden van de sector gehoord," zegt Trachte. Er volgt nog een ondersteuning die de omzetverliezen moet compenseren, belooft de staatssecretaris. "We mikken op een gelijkaardige steun als er op dit moment in Wallonië bestaat."
"De belangrijkste vraag uit de sector is om te mogen werken," sluit ze af. "Er zijn veel voorstellen voor hoe dat op veilige wijze zou gebeuren. Net als in de cultuursector moeten we de evenementensector vertrouwen. Zodra we hoogte hebben genomen van al hun voorstellen, kunnen we zien welke obstakels er nog zijn en welke financiële maatregelen we nog moeten treffen."
Cafés, nachtclubs en organisatoren van festivals en evenementen kwamen al verschillende keren samen op straat om te betogen. Ze vroegen versoepelingen voor hun sector en een duidelijke politieke visie.
Lees meer over: Brussel , Politiek , evenementensector , Barbara Trachte
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.