Gewest wil 150 slimme camera's tegen 2018

Bettina Hubo
© BRUZZ
11/10/2016

Ook het Brussels Gewest gaat investeren in slimme ANPR-camera’s, die nummerplaten herkennen. Ze zijn bedoeld om vanaf 2018 vervuilende wagens te weren, maar de eerste ANPR-camera’s zullen nog dit jaar de snelheid in de Leopold II-tunnel controleren.

ANPR-camera’s (Automatic Number Plate Recognition) zijn camera’s die niet filmen maar nummerplaten van auto’s scannen. In tegenstelling tot Vlaanderen heeft het Brussels Gewest vandaag nog geen dergelijke slimme camera’s. In april besliste de Brusselse regering om te investeren in een ANPR-netwerk.

Vanaf 2018 wordt het gewest immers een lage-emissiezone en de auto’s zullen met ANPR-camera’s gecontroleerd worden. Door de nummerplaten te koppelen aan de gegevens van de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV) wordt meteen duidelijk welke wagens te oud en vervuilend zijn. Die zullen een boete krijgen.

De camera’s zullen ook voor andere doeleinden gebruikt worden, zegt Eric Laureys, woordvoerder van Brussels Staatssecretaris voor Digitalisering Bianca Debaets (CD&V). “Met deze camera’s kan ook nagegaan worden of een auto wel verzekerd en gekeurd is en of de wagen niet geseind staat. Ook kan de snelheid gecontroleerd worden. Nog dit jaar zullen de eerste ANPR-camera’s in de Leopold II-tunnel gehangen worden zodat er trajectcontrole kan gebeuren.”

Opdat het parket zou kunnen volgen met de inning van de boetes voor de snelheidsovertreders, wil Debaets ook een automatisch verwerkingscentrum voor de boetes oprichten.

Gewestelijk videoplatform
Het gewest trekt voor de investering drie miljoen euro uit. Volgens Laureys worden er wellicht zo’n honderdvijftig ANPR-camera’s gekocht, voor 5.000 tot 6.000 euro per stuk. Waar ze overal zullen hangen, staat nog niet vast. Daarover loopt er nog een studie.

Ook reserveert het gewest dit en volgend jaar twee miljoen euro voor de oprichting van een videoplatform, waar de slimme camera’s op zullen worden aangesloten. Van dit platform is al een hele tijd sprake. In het gewest hangen momenteel meer dan drieduizend bewakingscamera’s van politie en MIVB. Maar de videobeelden worden voorlopig niet uitgewisseld tussen de politiezones.

Met een gewestelijk platform, georganiseerd door Brussel Preventie en Veiligheid, moet dat veranderen. Intussen zijn zowel de MIVB als drie van de zes politiezones bereid hun opnames via het platform te delen. Maar een juridisch obstakel verhindert de daadwerkelijke start van het platform. De Raad van State heeft twijfels over de wettelijke basis.

Ondertussen werd ook de Brusselse Controlecommissie geïnstalleerd, de Brusselse tegenhanger van de federale privacycommissie. Die zal toezicht houden op de uitwisseling van de gegevens en andere privacy-aangelegenheden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni