‘Gewestelijk toekomstplan blijft veel te vaag’

© BRUZZ
09/02/2017

De partijen Groen en Ecolo vinden het Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling (GPDO) veel te vaag. Dat is het toekomstplan voor Brussel. ‘Hoe alle nieuwe bewoners een woning moeten krijgen is onduidelijk’.

Het had veel voeten in de aarde, maar eind vorig jaar keurde de Brusselse regering eindelijk het GPDO goed. Het plan moet de grote lijnen bepalen voor de verdere ontwikkeling van het gewest, of het nu over mobiliteit, huisvesting of tewerkstelling gaat. Deze week werd het plan in het Brussels parlement besproken.

De groenen vinden het toekomstplan alvast een slap document, waarin het erg vaak aan concrete doelstellingen ontbreekt.

“Wat concrete doelstellingen betreft, geraakt de regering niet veel verder dan 2019. Het einde van deze legislatuur,” vindt Brussels parlementslid Arnaud Verstraete.

De ecologisten vinden dat onder meer de lat voor huisvesting erg laag ligt. “In het GPDO staat dat de overheid er 6.500 zelf van zal bouwen. Die doelstelling heeft de regering reeds vooropgesteld voor 2020, maar nu schuift ze dat twintig jaar verder. Die overige 83.500 woningen moeten ontwikkeld worden op de private markt, maar hoe dat precies moet gebeuren is onduidelijk.”

Compromissen
Ook op andere domeinen is het vaagheid troef, vindt Groen. “De maatregelen voor mobiliteit, werk, huisvesting, leefomgeving,… zijn niet meer dan een bundeling van de compromissen die deze regering tot nu gemaakt heeft voor deze regeerperiode, er is nauwelijks een echte blik vooruit.”

Voor de groenen ontbreken ook duidelijke maatregelen voor meer levenskwaliteit en sociale samenhang. In een vorige versie van het plan, waar Groen en Ecolo zelf nog aan meewerkten, zaten die maatregelen er wel in. “Het lijkt wel alsof ze meer dan 2 jaar werk gehad hebben om er alle concrete doelstellingen en uitgesproken ambities uit te halen”.

BRUZZ maakte eerder al een analyse van het woonplan in het GPDO. Die lees je hier. Het openbaar onderzoek over het GPDO loopt tot 13 maart, daarna wordt het plan mogelijk aangepast.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni