Groen: ‘Concurrentie tussen gewesten gaat niet op’
Weyts kondigde dit weekend aan zich niet neer te leggen bij de Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap (BHG), het orgaan dat de zesde staatshervorming in het leven roept voor samenwerking tussen het Brussels Gewest en de Vlaams-Brabantse en Waals-Brabantse gemeenten over onder meer mobiliteit. Weyts noemt die een stap richting uitbreiding van Brussel.
Van Besien zegt dat het "dom" zou zijn om een kans op overleg tussen Vlaanderen en Brussel te laten schieten. "Het gaat echt niet op dat het Vlaamse gewest met het Brusselse concurreert, of dat Vlaamse gemeenten weigeren te overleggen met Brusselse gemeenten", vindt hij.
Wie zegt dat de metropolitane gemeenschap zal leiden tot meer faciliteiten voor Franstaligen "weet niet waarover hij het heeft of is erop uit om gewesten tegen elkaar op te zetten ten nadele van de Vlamingen", besluit Van Besien.
Van een slinkse uitbreiding van Brussel is al helemaal geen sprake. "Er wordt geen enkele beslissingsmacht overgedragen", zegt Van Besien. "Het gaat om zuivere en eenvoudige samenwerking rond concrete en afgebakende thema's: mobiliteit, ruimtelijke ordening en economische ontwikkeling."
Bovendien is de BHG net in het belang van de Vlamingen, countert hij. "Er zijn te veel files en er is te weinig aanbod van openbaar vervoer. Dat legt een enorme druk op Brussel en op de gemeenten rond Brussel. Dankzij de BHG krijgen de Vlamingen net perspectief op een groter aanbod aan openbaar vervoer, een intelligentere ruimtelijke ordening en meer economische ontwikkeling."
Groen zal in de Vlaams-Brabantse gemeenten alvast een motie indienen om hen voor te stellen actief deel te nemen aan de BHG, in reactie op de moties die N-VA plant.
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.