vzw Gial website informatica technologische partner Stad Brussel

| Vzw Gial is de technologische poot van de Stad Brussel, maar is ondertussen vooral gekend voor het jarenlang in dienst houden van een dure consultant als directeur.

Groen en Ecolo passen voor zitje bij Gial

KDM
© BRUZZ
15/03/2018
Updated: 15/03/2018 13.59u

De Brusselse oppositiepartijen Groen en Ecolo passen voor een zitje in de raad van bestuur van Gial, zolang zij twee juridische adviezen naar de werking van die vzw niet te zien krijgen. Maar de adviezen zijn spoorloos, zo blijkt. Al laat het kabinet van schepen Mohamed Ouriaghli (PS) weten een advies uit 2012 wél te hebben, maar dat die wettelijk niet zomaar vrijgegeven kan worden.

Een audit bij Gial bracht eind 2017 een aantal uitwassen aan het licht. Meest in het oog springend was het contract van de zelfstandige consultant die er 18 jaar lang in dienst was. Die 'consultant'-directeur had volgens de Brusselse schepenen Karine Lalieux (PS) en Mohamed Ouriaghli (PS) een "gespecialiseerd" takenpakket, werd er zo'n 1.000 euro per dag uitbetaald.

Lalieux en Ouriaghli, respectievelijk de voormalige en huidige voorzitters van Gial, wezen tijdens de Brusselse gemeenteraad van eind februari nog op verschillende adviezen die moesten uitwijzen dat er met het contract van de 'consultant-directeur' juridisch niets fout was.

Maar die adviezen zijn vandaag spoorloos, zo schrijft Le Vif donderdag. Er is enkel een synthese van de adviezen beschikbaar.

"Lalieux en Ouriaghli verwezen naar juridische adviezen, maar nu blijkt dat die niet eens zouden bestaan."

Brussels gemeenteraadslid Bart Dhondt (Groen)

bart dhondt BRUZZ ACTUA 1572

Uit die korte inhoud blijkt dat de adviezen, die dateren uit 2008 en 2012, bescheiden waren in hun opzet. De noodzaak van een openbare aanbesteding voor het contract van de 'consultant-directeur', bijvoorbeeld, zou buiten schot zijn gebleven. Nochtans is de audit uit 2017 bijzonder kritisch voor Gial en de manier waarop die vzw het niet steeds zo nauw neemt met de correcte procedures.

'Groenen zetelen niet in raad van bestuur'

Voor de Brusselse oppositiepartijen Groen en Ecolo is de maat ondertussen vol. Het stadsbestuur nodigde hen, samen met Défi, eerder nog uit om toe te treden tot de raad van bestuur van Gial, om zo toegang te krijgen tot vertrouwelijke documenten.

De groenen gingen daar eerst schoorvoetend op in, maar lijken nu toch te passen.

"Wij willen eerst nagaan of de beweringen van Schepen Ouriaghli en Lalieux wel kloppen," verduidelijkt Brussels gemeenteraadslid Bart Dhondt (Groen). "Zij verwezen naar verschillende juridische adviezen, maar nu blijkt dat die niet eens zouden bestaan en erger dat de inhoud verschilt van wat Lalieux verklaarde in de gemeenteraad."

"Indien we geen inzage krijgen in de juridische adviezen, dan zetelen de groenen niet in de raad van bestuur van GIAL," stelt Dhondt resoluut.

Studie uit 2012 dan toch terecht

Het kabinet van Ouriaghli laat weten dat het advies uit 2012 – opgesteld door het kantoor Exelia – wel degelijk beschikbaar is, maar dat dat niet zomaar aan de oppositie bezorgd kan worden.

“Dat is juridisch niet mogelijk,” zegt Ouriaghlis woordvoerder. “Net daarom hebben wij hen uitgenodigd om lid te worden van de raad van bestuur.”

Mogelijk kan de huidige raad van bestuur wel besluiten om het advies publiek te maken, weliswaar zonder de namen van personen. Dat gebeurde met de audit uit 2017, die sinds kort terug te vinden is op de website van de Stad Brussel. Maar of dat ook zal gebeuren met de juridische adviezen, zoals de oppositie vraagt, is nog onduidelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , vzw Gial , Groen , Ecolo , Bart Dhondt , Karine Lalieux , Mohamed Ouriaghli

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni