Werd het einde van de Schaarbeekse meerderheid versneld door Good Move-protest?

AD
© BRUZZ
30/09/2023

De Schaarbeekse meerderheid hing al weken aan een zijden draadje, maar dat is nu officieel geknapt. De Lijst van de Burgemeester loopt langzaam leeg, waardoor de meerderheid niet langer overeind blijft. Waar ging het mis? Was het wrok over een misgelopen schepenmandaat, of kozen gemeenteraadsleden eieren voor hun geld na het Good Move-protest? "Er is geen dialoog mogelijk met de burgemeester."

Woensdagavond kondigde gemeenteraadslid Bernard Guillaume aan dat hij de Schaarbeekse Lijst van de Burgemeester zou verlaten om de rangen van de MR te vervoegen. Een dag later stapte Emel Dogancan uit diezelfde partij, om voortaan naast Georges Verzin als onafhankelijk liberaal te zetelen.

Het vertrek van Dogancan betekent het einde van de Schaarbeekse meerderheid. Tot donderdag viel die onder het bestuur van de Lijst van de Burgemeester van Cécile Jodogne en Ecolo, maar daarvan blijven nog slechts 23 van de 47 zetels over. Of 22, als we schepen Michel De Herde niet zouden meetellen.

Waarom stappen gemeenteraadsleden op?

Aan het begin van deze legislatuur telde de Schaarbeekse meerderheid 27 zetels. Na het vertrek van Emel Köse (Défi naar Les Engagés), Yusuf Yildiz (Défi naar Les Engagés) en Sadik Köksal (DéFI naar MR), kwam de teller op 24 te staan. Deze week verlieten dus ook Guillaume en Dogancan het schip. Maar waarom?

Volgens burgemeester Cécile Jodogne is de beslissing van Dogancan ingegeven door het mislopen van een schepenmandaat. Dat was eerder ook al het geval voor Emel Köse en Yusuf Yildiz, die aan het begin van de legislatuur de Lijst van de Burgemeester verlieten, aldus Jodogne.

Dogancan zelf was niet bereikbaar voor een reactie, maar volgens haar kersverse collega Verzin klopt die uitleg niet. "Om schepen van Handel te worden in Schaarbeek, moet een kandidaat-schepen minstens 24 stemmen krijgen," zegt hij vrijdagmiddag. "De meerderheid heeft op dit ogenblik 23 zetels. Het is dus onmogelijk om nu een nieuwe schepen aan te stellen."

Het vertrek van Dongacan is volgens Verzin het gevolg van 'een slecht functionerende meerderheid'. "Mevrouw Dogancan was de situatie meer dan beu. Zowel de werking binnen de meerderheid als de houding van Cécile Jodogne. De burgemeester bestuurt de gemeente als een dictatuur: ze wil altijd gelijk hebben. Er is geen dialoog mogelijk, zelfs niet met de mensen binnen haar eigen fractie. Met uitzondering van Ecolo/Groen, uiteraard."

"Mensen hebben het gevoel dat ze uit hun wijken worden weggejaagd”

George Verzin, onafhankelijk oppositielid in de gemeenteraad van Schaarbeek

Georges Verzin, onafhankelijk oppositielid in de gemeenteraad van Schaarbeek

Dogacan kreeg veel boze reactie van buurtbewoners, legt Verzin uit. De Schaarbeekse circulatieplannen - ook wel bekend als Good Move - speelden daar een rol in. "Ze maakte deel uit van de meerderheid die burgers dat mobiliteitsplan opdringt," analyseert Verzin. "Heel wat Schaarbekenaren die op de Lijst van de Burgemeester gestemd hebben, weigeren trouwens die partij nog te ondersteunen. Dat geldt niet alleen voor mevrouw Dogancan, maar ook voor meneer Köksal en Guillaume."

De volkswoede die volgde op de circulatieplannen heeft hun vertrek in de hand gewerkt, aldus Verzin. De politicus, zelf een felle tegenstander - noemt de uitrol van Good Move in Schaarbeek 'pure gentrificatie'. "De mensen die in laag Schaarbeek wonen, hebben het gevoel dat ze uit hun wijken worden weggejaagd. De liberalen weigeren nog mee te werken aan dat beleid. Dat zal na 2024 niet anders zijn."

'Politiek lijkt steeds meer op voetbal'

Volgens Groen-gemeenteraadslid Arnaud Verstraete gaat het over meer dan de circulatieplannen. Volgens hem gaat het wel degelijk over de postjes. "Blijkbaar zijn er veel mensen ontevreden over het feit dat ze geen schepen zijn geworden. Een aantal van de vertrekkers heeft dat ook expliciet aangegeven."

Volgens de groene politicus begint politiek steeds meer op voetbal te lijken, waarin de spelers voortdurend van team kunnen wisselen. "Ik kijk met verbazing naar mensen die zeggen: 'dit was mijn verhaal toen, maar nu verander ik van mening en sta ik plots voor iets anders'."

De Schaarbeekse lijsttrekker van Ecolo-Groen, Vincent Vanhalewyn, staat hem bij. De eerste schepen benadrukt dat de groenen - tien verkozenen in de gemeenteraad, vier schepenen en drie OCMW-raadsleden - zelf niet van plan zijn om van partij te veranderen.

"We zullen ons blijven inzetten voor de burger. Alleen zo kunnen we voorkomen dat de inwoners van onze gemeente het slachtoffer worden van dit droevige spektakel," zegt Vanhalewyn. Hoe dat er in de praktijk precies zal uitzien, is afwachten.

"Er wordt aan politiek gedaan alsof het voetbal is, waarbij spelers voortdurend van teams kunnen wisselen"

Arnaud Verstraete, Schaarbeeks gemeenteraadslid

Hoe verder?

De burgemeester laat weten dat alle beslissingen voortaan in samenspraak gemaakt worden met oppositie en meerderheid, "behalve als ze onder de bevoegdheid van de burgemeester vallen."

De postjes zijn één kant van het verhaal, maar ook de burgemeester kan niet ontkennen dat het mobiliteitsdossier heeft meegespeeld in de beslissing van een aantal leden om te vertrekken. De burgemeester herinnert eraan dat haar beleid destijds is goedgekeurd door de vertrekkende politici via het meerderheidsakkoord.

Was de meerderheid van 27 op 47 zetels dan gedoemd om te mislukken? "Ik denk dat we vandaag kunnen vaststellen dat we met 27 zetels inderdaad een te nipte meerderheid hadden," sluit de burgemeester af. "Laat het een les zijn voor de komende verkiezingen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni