In de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement bevestigde minister-president Jambon opnieuw de bereidheid van de Vlaamse Regering om het Amerikaans Theater om te vormen tot een Vlaamse culturele pool. "Als Vlaamse kunstinstelling blijft de AB de aangewezen partner, maar in eerste instantie moeten we proberen om een samenwerkingsmodel met Brussel te vinden."
Jambon over Amerikaans Theater: 'Samenwerking met Brussel aangaan'
Dat Vlaanderen het Amerikaans Theater wil overnemen is niets nieuws. In de vorige legislatuur liepen daarover al gesprekken en Ancienne Belgique is al langer vragende partij voor een uitbreiding naar het iconische maar leegstaande gebouw op de Heizel dat in handen van de federale overheid is.
De Vlaamse regering wil dat de federale regering het gebouw overdraagt, voor de creatie van een Vlaamse culturele pool. "Zodra de federale regering er is, gaan we de onderhandelingen opnieuw opstarten. Als we dit project deze legislatuur nog willen, moeten dit zo vroeg mogelijk aanpakken", zei minister-president Jan Jambon (N-VA) in de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement.
"Na overdracht zal de coördinatie van dit project gebeuren door de Ancienne Belgique", staat in het regeerakkoord. Dat is nog steeds de bedoeling. "Iemand moet de eindverantwoordelijkheid hebben voor het beheer. Als Vlaamse kunstinstelling is de AB de aangewezen partner", aldus Jambon.
'Met AB en met Brussel'
Maar ook de Stad Brussel heeft al langer interesse in het Amerikaans Theater. "Het lijkt me logisch dat we in een project van zo een omvang moeten samenwerken met verschillende partners. In eerste instantie moeten we proberen om een samenwerkingsmodel met Brussel te vinden", zei de minister-president daarover. "Dat neemt niet weg dat de AB niet alleen zal kunnen instaan voor de exploitatie, maar een samenwerking met andere geïnteresseerde partners is mogelijk."
Dat Vlaanderen de AB als bevoorrechte partner naar voren schuift, vindt Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA) - die er een vraag over stelde in de commissie - een goede zaak. "Het is immers een Vlaamse Kunstinstelling met veel expertise die - zelfs internationaal - gewaardeerd en erkend wordt en een ambassadeur van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel is”, zegt Vanlouwe.
Samenwerken met de Stad Brussel vindt de partijgenoot van de minister-president allesbehalve een ideale piste. "De Stad Brussel voert nu al een oneerlijke concurrentiestrijd met de private concertorganisatoren, doordat men zelf met belastinggeld in Paleis 12 op de Expo, de Madeleinezaal en het Koninklijk Circus concerten en andere activiteiten organiseert. Dit is voor ons absoluut geen kerntaak van de overheid, zeker in een armlastige stad zoals de Stad Brussel", vervolgt Vanlouwe. “Bovendien moet het Amerikaans Theater voor ons een duidelijke Vlaamse creatieve en culturele pool worden in de hoofdstad.”
Minstens 34 miljoen euro voor renovatie
Voor de concretisering van die 'Vlaamse culturele pool' is het hoe dan ook nog wachten op de formatie van de federale regering. En dan nog zal het afhangen van wat die regering met het Amerikaans Theater wil doen. "Er zijn twee voorwaarden", zei Jambon nog. "Er moet een federale regering zijn en de minister die bevoegd zal zijn voor de Regie der Gebouwen zal moeten bevestigen dat de regering het pand wil verkopen. Als die beslist van niet, staan we hier mooi."
Bovendien is het gebouw, dat al enkele jaren staat te verkommeren, toe aan een grondige renovatie. "Er zijn aanzienlijke investeringen nodig", aldus Jambon, die binnen de Vlaamse regering bevoegd is voor Cultuur. "Het gaat om een minimumbedrag van 34 miljoen euro. Daar willen wij aan bijdragen." Hoeveel de Vlaamse regering daarvoor op tafel wil leggen, is nog niet duidelijk.
Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , Amerikaans Theater , Vlaamse regering
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.