In de loop van vorige week werd aan de uitbaters van de krantenkiosken in het stadscentrum meegedeeld dat hun werkplaatsen ‘zo snel mogelijk’ gaan verdwijnen. Die mededeling kwam echter rijkelijk te laat: de beslissing om de kiosken op te doeken was al op 13 mei genomen. De uitbaters zijn radeloos, persdistributeur AMP, eigenaar van de kiosken, krijgt van het stadsbestuur de zwartepiet toegespeeld.
Kiosken stadscentrum worden vervangen
Lees ook: Krantenkiosken bijna uitgestorven
Bloedstollende getuigenis van een verkoopster in La Dernière Heure van 31 oktober. Nga Lê Thi Tuyet, de 78-jarige (!) dame van Vietnamese origine die in de krantenkiosk op het De Brouckèreplein werkt, spreekt haar wens uit om tot zelfdoding over te gaan bij verlies van haar job. “Ik heb een pensioen van amper 250 euro, en mijn 80-jarige echtgenoot ligt in het ziekenhuis. Zonder die kiosk kan ik sowieso niet meer leven”, klinkt het.
Dat de kiosken die zich in het centrum bevinden zullen verdwijnen, is een kwestie van tijd voor het stadsbestuur. Het ‘hoe’ en het ‘waarom’ staan niet meer ter discussie. “Het is natuurlijk jammer voor die mensen die er nu werken, maar wij hebben beslist om die kiosken te vervangen”, klinkt het op het kabinet van Schepen van Economische Zaken Marion Lemesre (MR). “Nieuwe kiosken kaderen binnen het plan voor de voetgangerszone”.
De kiosk aan de Beurs is op die manier overigens al eerder dit jaar vervangen. Volgens het kabinet-Lemesre is het niet hun schuld dat de mensen die in de kiosk werken zo laat op de hoogte zijn gebracht: “Het is AMP dat verzuimde om zijn werknemers vroeger in te lichten”.
Is dat wel zo? “Wij hebben pas twee weken geleden, op vrijdag 23 oktober, officiële bevestiging gehad dat de Stad wou doorgaan met de plannen”, weet een medewerkster van AMP. “Daarom hebben we het pas in de loop van vorige week kunnen meedelen aan de verkopers. Maar u moet begrijpen dat het een dossier is dat al drie jaar aansleept, dus we waren, voor er iets officieel bevestigd was, nog sceptisch”.
Dat de kiosken sowieso zouden vervangen worden, hing dus al langer in de lucht. AMP zoekt naar oplossingen voor de verkopers: “U moet begrijpen dat we alles in het werk stellen om die mensen te helpen. De dame die in de kiosk bij de Beurs werkt bijvoorbeeld, hebben we aangeboden om haar werk gewoon voort te zetten in een kiosk in Sint-Joost, luttele kilometers verderop. Zij weigerde, maar goed, er zijn nog pistes natuurlijk”.
Wie de nieuwe kiosken mag uitbaten is nog niet beslist. Er komt een openbare aanbesteding waarbij verschillende bedrijven hun kandidatuur kunnen stellen. In principe dus ook AMP.
Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.