Op 3 december vindt er opnieuw een klimaatmars plaats in Brussel. Dat heeft de vzw Klimaatcoalitie, een groep van tientallen organisaties, waaronder vakbonden en milieubewegingen, die lobbyen rond klimaatbeleid bekendgemaakt.
Klimaatmars op 3 december in Brussel
Met de betoging wil de Klimaatcoalitie alle politieke leiders vragen om werk te maken van een doeltreffende en rechtvaardige transitie. De organisatie vindt dat de klimaatcrisis de topprioriteit moet zijn van de volgende regering. Hoewel de grens van 1,5 graden opwarming steeds dichter komt, moet de klimaatcrisis meer dan ooit worden aangepakt volgens de Klimaatcoalitie. "Elke tiende van een graad telt", klinkt het.
Constructieve politiek
De Klimaatcoalitie pleit voor een constructief politiek debat dat de problemen op een sociaal rechtvaardige manier aanpakt. "Een pauzeknop (indrukken voor klimaatbeleid, red.) is sociaaleconomische waanzin en dramatisch voor de biodiversiteit", stelt Zanna Vanrenterghem, vicevoorzitster van de Klimaatcoalitie. "Verder aanmodderen in de klimaatmarge is geen optie."
Voorts vraagt de organisatie om grootschalige investeringen in openbaar vervoer en fietsinfrastructuur. Op Europees niveau dringt de Klimaatcoalitie aan op een "zo ambitieus mogelijke versie van de Natuurherstelwet". Om die investeringen te financieren pleit de coalitie onder meer voor de geleidelijke afschaffing van de subsidies voor fossiele brandstoffen. In België gaat daar gemiddeld 13 miljard euro per jaar naartoe, stelt de coalitie. Daarnaast moet Belfius volgens de organisatie worden omgevormd tot een publieke klimaatbank. De Klimaatcoalitie vraagt ook een hervorming van het Belgische klimaatbeleid.
"We hebben nog steeds geen akkoord over de verdeling van de inspanningen tussen de Belgische overheden. Dat heeft gevolgen voor onze binnenlandse actie, maar ook voor onze bijdrage aan internationale klimaatfinanciering", benadrukt Zanna Vanrenterghem. "We moeten voorkomen dat de minst ambitieuze overheid telkens het proces blokkeert."
Lees meer over: Politiek , klimaatcoalitie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.