Ook het gemeenteplein in Molenbeek krijgt nieuwe verlichting.

'Lichtplan’ moet veiligheid in Molenbeek verbeteren

JP
© BRUZZ
10/12/2019

Donkere hoekjes bij de metro-ingangen van Zwarte Vijvers en een onveilig gevoel rondom de Sint-Jan-de-Doperkerk: Molenbeek werkt aan een lichtplan. Dat moet de veiligheid verbeteren op moeilijke punten en emblematische gebouwen in de verf zetten.

Een lichtplan brengt in kaart wat er in een gemeente bestaat aan straatverlichting en geeft een reeks aanbevelingen. Het schrijft voor welk type van verlichting op welke plekken moet worden aangebracht om een gevoel van veiligheid en, afhankelijk van de buurt, een bepaalde sfeer te creëren.

De gemeente Molenbeek heeft nu de eerste fase van het onderzoek voor het lichtplan achter de rug. Dat schrijft Le Soir en bevestigt schepen van Openbare Werken Jef Van Damme (SP.A) aan BRUZZ. Samen met burgers is studiebureau Radiance op pad gegaan om in kaart te brengen op welke plekken mensen zich onveilig voelen. De omgeving van metro Zwarte Vijvers is zo’n punt, net als de Sint-Jan-de-Doperkerk. Vervolgens heeft het studiebureau ook zelf nog een analyse gemaakt van de verlichting in verschillende wijken.

Die informatie wordt op dit moment omgezet in een concrete uitwerking: hoeveel lampen komen op welke plaats en welke sterkte moeten ze hebben? Op welke tijden moet de verlichting aan gaan? In de loop van 2021 wordt de nieuwe verlichting uitgerold, in samenwerking met distributienetbeheerder Sibelga, die instaat voor het beheren en vervangen van verlichting op de gemeentewegen.

"Verlichting heeft een belangrijke impact op het veiligheidsgevol op straat," verklaart Van Damme (SP.A). "Het gaat niet alleen om meer verlichting, maar ook om hoe je iets verlicht. Heel felle verlichting is niet noodzakelijk veiliger, want naast die verlichting ontstaat een extra schaduw. De verlichting die wij zullen plaatsen is in de eerste plaats intelligenter."

Daarnaast wil de gemeente ook een aantal mooie gebouwen in de kijker zetten, zoals de Saint Jean Baptiste-kerk en het Gemeenteplein. Het lichtplan richt zich in de eerste plaats op de problematische en emblematische punten van de gemeente, dus niet alle bewoners uit alle straten zullen er iets van merken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Politiek , lichtplan , Jef Van Damme , Sibelga

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni