Liesbeth Homans (N-VA) heeft dinsdag op het koninklijk paleis de eed afgelegd als de eerste vrouwelijke minister-president van Vlaanderen. Ze vervangt Geert Bourgeois, die naar het Europees Parlement vertrekt.
Liesbeth Homans legt eed af als eerste vrouwelijke minister-president van Vlaanderen
"Ik ben niet voor quota en pleit altijd voor de beste vrouw of man op de juiste plaats. Maar ik moet als historica toch stiekem toegeven dat het mij iets doet om de geschiedenisboeken in te gaan als de eerste vrouwelijke regeringsleider van dit land en zeker als eerste vrouwelijke minister-president van Vlaanderen," zegt kersvers Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA) dinsdag op het Martelaarsplein.
De 46-jarige Liesbeth Homans neemt dus de fakkel over van Geert Bourgeois en wordt de eerste vrouwelijke minister-president van Vlaanderen. Even leken gezondheidsproblemen roet in het eten te gooien, maar Homans mocht maandag het ziekenhuis verlaten na hartklachten.
"Ik heb vier dagen in het ziekenhuis gelegen. Ze hebben me binnenstebuiten gekeerd, maar er is niets levensbedreigend vastgesteld. Ik ben alleen nog wat versuft van de narcose en moet het wat rustig aan doen", zegt Homans.
Op de winkel passen
Homans wordt minister-president op een moment dat de vorming van een nieuwe Vlaamse regering 'on hold' is gezet door Vlaams informateur Bart De Wever. Die wil eerst meer duidelijkheid over de federale regeringsvorming. Homans begrijpt die keuze wel.
"Dat is op zich een logische zet. Het lijkt me niet slecht om te kijken wat er federaal gebeurt, want daar zou er zich een regering zonder Vlaamse meerderheid kunnen vormen. Dat risico wil men niet lopen", aldus Homans.
Intussen kan de ontslagnemende Vlaamse regering volgens Homans perfect op de winkel passen. "Het grote verschil met de ontslagnemende federale regering is dat wij in het parlement nog wel een meerderheid hebben. Wij kunnen dus nog dingen laten stemmen in het parlement. We werken ook al vijf jaar goed samen en kunnen perfect verder werken. Desnoods kunnen we ook een technische begroting indienen", zegt Homans.
Lees meer over: Politiek , Liesbeth Homans
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.