Massaal bouwen hoeft niet

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
27/11/2013

“Er zijn eigenaars die een eengezinswoning – legaal of illegaal – vertimmerd hebben tot drie flats en 250 euro onroerende voorheffing per jaar betalen. De NMBS en MIVB betalen ook geen onroerende voorheffing voor de winkels die ze verhuren. Dat kan niet langer,” zeggen Didier Gosuin en Bernard Clerfayt.

Didier Gosuin (burgemeester van het welgestelde Oudergem) en Bernard Clerfayt (burgemeester van het arme Schaarbeek) menen dat gewest en gemeenten op die manier minstens 40 miljoen euro mislopen. Dat is maar één voorbeeld. De twee FDF’ers pleiten in een boekje dat ruim verspreid wordt voor een radicale ommekeer. Want, zo zeggen ze, de herfinanciering van Brussel en de zesde staatshervorming brengen absoluut geen soelaas. Ze willen dat de nieuwe meerderheid na de verkiezingen zich gedurende drie maanden buigt over politieke prioriteiten. “Alles doen en iedereen plezieren kan niet langer,” zeggen ze.

Met hun voorstel om de lasten op arbeid te verschuiven naar hogere belastingen op vastgoed zullen ze in ieder geval de huiseigenaars de gordijnen injagen, zo blijkt uit de reactie van parlementslid Olivier de Clippele (MR): “Clerfayt is niet aan zijn proefstuk toe. Van het ene jaar op het andere is de onroerende voorheffing in Schaarbeek met 13,4 procent gestegen. Om dat goed te maken zijn de opcentiemen op de personenbelasting gedaald met 0,2 procent. Die pickpocketpolitiek wil FDF in heel het gewest verspreiden.”

Ook wat de bouw van nieuwe woningen betreft roeien Gosuin en Clerfayt tegen de stroom op: massale (sociale) nieuwbouw hoeft niet, wat er ontbreekt is koopkracht. Huursubsidies zijn veel rationeler.

Schril contrast
Gosuin en Clerfayt willen ook dat het Rekenhof de gemeentelijke rekeningen controleert - ze geloven niet langer in de neutraliteit van de inspecteurs van de voogdij - en de inzet van middelen (om bepaalde doelen te bereiken) beoordeelt. Gosuin en Clerfayt: “Sinds de oprichting van het gewest is Brussel enorm veranderd - de bevolkingsgroei alleen al - er is de voorbije 25 jaar heel veel geïnvesteerd in stenen, nu moet in mensen worden geïnvesteerd. De kloof tussen rijk en arm moet gedicht worden.” Overigens houdt het FDF ook vast aan basiswaarden zoals de scheiding tussen kerk en staat en de laïciteit. Loketambtenaren mogen geen hoofddoek dragen.

Heel opvallend: Gosuin en Clerfayt hebben de tekst die ze geschreven hebben ook naar het Nederlands vertaald (www.jabrussel.be). Dat in schril contrast met hun voorzitter en burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe Olivier Maingain die 100.000 euro van het geld van de Vlaamse schepen (Xavier Liénart) gebruikt om Franstaligen in de Rand te sponsoren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni