Het college van Schaarbeek laat een risico-analyse uitvoeren binnen gemeentelijke diensten na klachten over grensoverschrijdend gedrag. Burgemeester Cécile Jodogne (Défi) vraagt intussen dat schepen De Herde, "met respect voor het vermoeden van onschuld", toch tijdelijk een stap opzij zet . Maar die weigert.
#MeToo in Schaarbeek: schepen De Herde weigert stap opzij te zetten
Schepen Sihame Haddioui (Ecolo) heeft intussen twee maand geleden een klacht ingediend bij het parket voor seksueel grensoverschrijdend gedrag door schepen Michel De Herde (Défi). Die had volgens haar tijdens een gemeenteraad in oktober vorig jaar seksuele toespelingen gemaakt en in haar kruis betast.
Schepen Haddioui weigert sinds de klacht nog om naar het gemeentehuis te komen. Ze woont noch gemeenteraad, noch het schepencollege bij.
Schepen De Herde heeft de aantijgingen altijd ontkend. Hij zegt dat Haddioui het verhaal verzonnen heeft.
Burgemeester Cécile Jodogne (Défi) wil zeker zijn dat er geen andere slachtoffers zijn en heeft daarom beslist, in overleg met de advocaat van de gemeente, om Cohezio in te schakelen, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Die zal een psycho-sociale risico-analyse uitvoeren. Dat moet garanderen dat mogelijk andere slachtoffers in een veilige omgeving hun verhaal kunnen doen.
De burgemeester en het schepencollege vragen tegelijk dat schepen Michel De Herde, "in respect voor het vermoeden van onschuld" tijdelijk een stap terug zet. De schepen heeft dit echter geweigerd, zo laat het kabinet van burgemeester Jodogne weten.
Aan BRUZZ zegt Michel De Herde dat hij er het vertrouwen in heeft dat het gerecht zijn werk kan doen.
Lees meer over: Schaarbeek , Politiek