Voor een publiek van 500 betogers op het Colignonplein heeft schepen Sihame Haddioui (Ecolo) live, met sjerp, getuigd over het seksueel grensoverschrijdend gedrag van collegaschepen Michel De Herde (Défi). “Hij ging met zijn hand tussen mijn benen.” Burgemeester Jodogne (Défi) geeft intussen aan dat er mogelijk nog andere klachten zijn tegen haar partijgenoot.
Schepen Haddioui getuigt live over grensoverschrijdend gedrag van schepen De Herde
Haddioui vertelt minuut per minuut wat er gebeurd is die 22 oktober vorig jaar op de de eerste live gemeenteraadszitting na corona.
“Ik heb een tekst geschreven die uitlegt waarom ik klacht heb ingediend,” steekt ze van wal voor de hoofdzakelijk vrouwelijke betogers. “Ze kan elementen bevatten die jullie kunnen kwetsen. Ik zal niet boos zijn als jullie de oren sluiten.”
Vervolgens vertelt ze hoe ze de begerige blik kruiste van schepen Michel De Herde, hoe ze besefte dat het een lange avond zou worden. Hoe ze iets op de grond liet vallen en het direct weer opraapte. Hoe hij haar bij de schouder vastnam en haar zei “Weet je, ik heb je graag.”
Enkele minuten later komt hij dichter bij haar, vertelt Haddioui, en fluistert haar toe, “ik hou van je borstjes, ik heb ze gezien toen je je bukte. Ik hou van de vorm, maar ik ben waarschijnlijk niet de eerste die je dat zegt.” Haddioui knoopt haar hemd helemaal dicht. Wat later voelt ze hoe hij zijn hand legt in de streek van haar kruis. Ze zegt onmiddellijk dat hij moet ophouden en is zo geschokt dat ze de rest van de avond nauwelijks kan begrijpen wat er echt is gebeurd.
Burgemeester
Met de publieke getuigenis neemt de #MeToo-affaire in Schaarbeek een nieuwe wending. Ter herinnering: eind februari klopte schepen Sihame Haddioui aan bij burgemeester Cécile Jodogne (Défi) met haar klacht over Michel De Herde wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag. Die ontkent in alle toonaarden. Jodogne neemt de getuigenis van Haddioui ernstig, zegt ze, maar vindt dat er ook een vermoeden is van onschuld. De gemeente Schaarbeek wacht het onderzoek af na de klacht die Haddioui heeft ingediend.
Haddioui wil dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen een klacht en een aangifte, dat de getuigenissen van vermoedelijke slachtoffers - ook al zijn ze informeel en anoniem - ernstig worden genomen en dat Michel De Herde tijdens het onderzoek een stap opzij zet.
Voorlopig gebeurt er te weinig, betreurt Haddioui. "Het leven gaat door zoals gewoonlijk. Heeft mijn afwezigheid dan geen invloed op het politieke leven?" Haddioui werkt vanuit haar bureau in het gemeentehuis en komt ook naar de gemeenteraad, maar weigert naar het college te komen als ook De Herde aanwezig is.
Voorlopig stelt eerste schepen Vincent Vanhalewyn (Ecolo) haar dossiers voor. "Maar voor die situatie moeten we een pragmatische oplossing vinden. Ik kan me voorstellen dat ze sommige dossiers zelf wil verdedigen," zei Vanhalewyn eerder.
'We nemen dit zeer ernstig'
De actie waar Sihame Haddioui het woord nam, net voor de gemeenteraadszitting plaatsvond, was georganiseerd door de feministische activisten van het collectief Les Sous-Entendu-e-s, in samenwerking met Anna Toumazoff van l'Union féministe inclusive autogérée (Ufia), dat ook actief was tijdens de actie 'BalanceTonBar' die getuigenissen over aanrandingen in het uitgaansleven naar buiten bracht.
Burgemeester Cecile Jodogne (Défi) heeft een delegatie van de actievoerders uitgenodigd om over de zaak te spreken, maar die verkozen dat op een andere moment te doen.
In een persbericht betreurt Jodogne de haatdragende commentaren op sociale media ten aanzien van Haddioui én De Herde. Ze noemt de commentaren 'misselijkmakend'.
Tegelijk geeft ze aan dat er intussen mogelijk andere klachten zijn tegen schepen De Herde. "Informatie en geruchten doen de ronde over indirecte getuigenissen die het ongepaste gedrag van de schepen zouden bevestigen. Ik neem dit zeer ernstig," zegt de burgemeester die er aan toevoegt dat alles in het werk wordt gesteld om potentiële slachtoffers te beschermen die niet durven spreken.
Lees meer over: Schaarbeek , Politiek , Sihame Haddioui , Michel De Herde
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.