Milieu-inbreuken achter het zuiveringsstation
De twee bedrijven zijn gespecialiseerd in de verwerking van bouwafval en liggen aan de Vaartdijk. Bij één bedrijf, Aramis Containers, gaat het om grondige inbreuken op de Brusselse milieuwetgeving, bij het andere wegen de feiten lichter. Het gaat onder meer om het slordig omspringen met bouwafval, maar ook met huishoudelijk afval, zoals af en toe een koelkast. Daardoor gaat het vuil op het bedrijfsterrein rondslingeren en komt het zelfs op de oevers en soms in het Brusselse kanaal en de Zenne terecht. Extra gevoelig is het feit dat de Zenne op dit punt al het waterzuiveringsstation Brussel-Noord voorbij is, en het hier dus om behandeld water gaat. De foto hierboven is ter plaatse gemaakt.
Klacht
De bal ging aan het rollen toen er in het voorjaar van 2011 een klacht binnenliep bij Leefmilieu Brussel. Bij de milieu-inspectie van de Brusselse Gewestadministratie bevestigen ze de inbreuken. "Bij een van de twee hebben we een proces-verbaal opgesteld, bij het andere merken we dat er naar ons geluisterd wordt en werken we samen om naar oplossingen te zoeken," zegt Katrien Van den Bruel van Leefmilieu Brussel. "Het proces-verbaal wordt nu behandeld door het Brusselse parket, maar als die geen sancties oplegt, kunnen we zelf overgaan tot een administratieve boete."
Bij het Brusselse parket zegt men dat er een vooronderzoek loopt tegen Aramis Containers omdat hun werkplaats geen geldige vergunning zou hebben. Over bouwpuin is niets bekend.
Op het kabinet van Brigitte Grouwels, de Brusselse minister bevoegd voor de Haven (CD&V), zegt men op de hoogte te zijn van de zaak. "Toch kunnen we niets tegen hen beginnen omdat ze geen concessiehouder zijn van haveneigendommen," zegt woordvoerder Philippe Vanstapel. De Brusselse Haven zou ook al pv's hebben opgesteld voor inbreuken, maar verder reikt hun jurisdictie niet.
'Lichte overtredingen'
De bedrijven in kwestie minimaliseren of ontkennen de inbreuken. Bij Aramis Containers zegt men dat het om "lichte overtredingen" gaat "die niet gevaarlijk zijn omdat het maar bouwpuin betreft. Bovendien hebben we een klein waterzuiveringsstation geplaatst en zijn we in orde met ons afvalwater. U moet misschien eens schrijven over al die andere bedrijven die niet in orde zijn met hun vergunningen." Bij het andere bedrijf zegt men, in lijn met Leefmilieu Brussel, dat men samen met die administratie naar oplossingen heeft gezocht en er niet echt sprake meer is van inbreuken.
De inbreuken komen aan het licht in de week waarin Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) zich in een parlementaire commissie verantwoordt voor het expertrapport-Aquiris. Dat rapport werd vorige maand afgerond en buigt zich over de stillegging van het waterzuiveringsstation Brussel-Noord, uitgebaat door het privébedrijf Aquiris. Die stillegging zorgde in 2009 voor een kleine milieuramp.
Drie onafhankelijke experts oordeelden dat Aquiris geen reden had om in december 2009 zijn installaties stil te leggen en dat de verdediging van het bedrijf - een teveel aan bouwpuin en zand in het afvalwater - ongegrond is. Minister Huytebroeck voegt daaraan toe dat alle risico's die met de zuivering van afvalwater gepaard gaan, door het bedrijf ingeschat en betaald moeten worden, evenals de capaciteitsaanpassingen die het expert-rapport voorstelt. Huytebroeck ziet het Aquiris-debacle als een symbooldossier, waarbij de overheid niet mag ingaan op 'milieuchantage' van een privébedrijf.
Toch blijft Brussel gebonden aan het station. Het bedrijf hengelt naar honderd miljoen euro aan nieuwe investeringen en achterstallige betalingen van het Gewest. Het Brussels Gewest wil niet betalen. Of zoals Huytebroeck het formuleert: "Van Europa moesten we een driesterrenstation hebben, Aquiris beloofde ons vijf sterren, en nu zitten we maar aan vier."
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.