Moureaux in de bres voor Nederlands

Christophe Degreef, Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
12/03/2014

In aanloop naar de verkiezingen is PS-coryfee Philippe Moureaux opvallend mild voor de Vlaamse toekomst van Brussel. “De toename van Nederlandstaligen – vaak migranten – is een goede zaak.”

E en jaar na zijn terugtrekking uit de gemeentelijk-Brusselse politiek houdt Philippe Moureaux de vinger aan de pols, zij het met de nodige afstand. In een interview aan Brussel Deze Week blikt de PS’er vooruit op de toekomst van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de gewaarborgde vertegenwoordiging van 17 Vlaamse Brusselaars in het Brusselse parlement en twee ministers in de Brusselse regering. Voor Franstaligen staat die vertegenwoordiging ter discussie omdat er verkiezing na verkiezing minder Vlaamse stemmen uitgebracht worden. Maar daar is Moureaux het niet mee eens.

“Ik ben ervan overtuigd dat de Vlaamse minderheid in Brussel beschermd moet worden. Al denk ik wel dat we zachtjesaan naar een verschuiving van taalrechten gaan, want de tweedeling tussen Vlamingen en Franstaligen wordt natuurlijk minder belangrijk in een veeltalige stad,” zegt Moureaux.

Sociologische basis
Vanuit zijn ervaring als burgemeester van Molenbeek weet Moureaux dat Brussel opnieuw aantrekkelijk is voor Nederlandstaligen, al is de samenstelling van de bevolking veranderd. “Op het einde van mijn burgemeesterschap werd ik steeds vaker geconfronteerd met Nederlandstaligen die geen Frans spraken, vaak mensen met een migratieachtergrond of Nederlanders. Die toename van het Nederlands is een goede zaak, want ze levert de sociologische basis voor de gewaarborgde vertegenwoordiging.”

In oktober 2012 was de PS’er nochtans somber over de toekomst van het Brussels Gewest, dat hij in 1989 tezamen met Jean-Luc Dehaene uittekende. “Door de opkomst van het nationalisme zouden de relaties tussen Vlamingen en Franstaligen in Brussel getroebleerd kunnen geraken. Daardoor zou het Brussels Gewest kunnen verdwijnen,” zei Moureaux toen.

Brussel Kiest 2014

Op zondag 25 mei vallen de federale, gewestelijke en Europese verkiezingen samen. Voor alle Brusselse berichtgeving kunt op een plek terecht: hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Politiek , Brussel Kiest 2014

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni