MR en Open VLD samen in bad

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
26/01/2012
Veiligheid. Netheid. Trots zijn op de stad. Niets is onmogelijk. Het ontbreekt de gezamenlijke MR-/Open VLD-lijst niet aan voluntarisme. Of om het met de woorden van de liberale kandidaat-burgemeester Alain Courtois te zeggen: men mag niet fatalistisch zijn in Brussel.

"On va vous changer la ville / We maken wat van uw stad." Althans, als u Alain Courtois en Els Ampe, respectievelijk de lijsttrekker en de nummer vier, mag geloven.
Voor het eerst sinds de jaren 1970 stappen de liberale families met een gezamenlijke tweetalige lijst en dito programma naar de Brusselse kiezer. Met dank aan het FDF, dat vorig jaar zijn oude band met de Frans­talige liberalen definitief door­knipte. Het hoofdthema van diezelfde liberalen voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober is 'de verloedering van de stad tegengaan'.
Alain Courtois, voormalig secretaris-generaal van de Belgische voetbalbond en senator, gebruikt voetbaltermen om zijn lijst voor te stellen. "Een goede mix van jeugd en ervaring om aan te tonen dat het anders kan in deze stad. Want de meest frisse ideeën, de vernieuwing, die komen van jonge mensen." Toch kiest Courtois als nummer twee voor een vaste waarde, huidig fractieleidster Marion Lemesre. De eerste 'jongere' komt dan op de derde plaats: Geoffroy Coomans de Brachène, door Courtois omschreven als 'snedig, af en toe zelfs té'. Op de vierde plaats komt Els Ampe als eerste Nederlandstalige, direct gevolgd door David Weytsman, de voorzitter van de Brusselse MR-jongerenafdeling. Lijstduwer is minister van Staat Annemie Neyts.

Politiezone
Courtois schuwt de grote woorden niet om zijn campagne kracht bij te zetten. "In Brussel houdt men van lelijk en houdt men de lelijkheid ook in stand. Bloembakken uit de jaren 1970 op de grote boulevards. Koterijen die men dan 'kerstmarkt' noemt. Oude gebouwen die men laat verkommeren. Brussel, filehoofdstad... Lelijk, allemaal erg lelijk." Toch werd het stokpaardje van de liberalen, de invoering van de zone 30 in het stadscentrum, deze keer niet aan de kaak gesteld.

Gevraagd aan David Weytsman of de partij op dezelfde lijn zit als de MR-jongerenafdeling - die zich vorige week in onze krant liet opmerken door opmerkelijk 'Vlaamse' standpunten zoals de eenmaking van de Brusselse politiezones en OCMW's - klonk het dat de meerderheid van de partij nog niet op die lijn zit. Dat geeft ook Alain Courtois toe: "Ik ben te vinden voor een afzonderlijk politiekorps voor het openbaar vervoer, een versterking van het veiligheidskorps Justitie en om evenveel politiepersoneel als parkeerwachters aan te werven. Maar één politiezone, nee, dat niet."

Els Ampe ziet vooral een kans in de gezamenlijke lijst, "een volle liberale lijst van Nederlandstaligen en Franstaligen, waarbij de Nederlandstaligen een houvast zoeken in de liberale partij in de hoofdstad zoals Karel Buls, Charles De Coster en Emanuel Hiel dat in de negentiende eeuw deden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni