MR wil 'democratisch debat' over fiscale hervorming in Anderlecht

JP
© BRUZZ
10/11/2020

Anderlecht maakt ruim 2 miljoen euro vrij om 80 schoonmakers aan te nemen. Dat wordt gefinancierd door een fiscale hervorming die niet met de oppositie besproken is geweest. “We komen voor een voldongen feit te staan,” betreurt Gaëtan Van Goidsenhoven, gemeenteraadslid van MR in Anderlecht.

De gemeente Anderlecht wil grote stappen vooruit zetten met haar netheidsbeleid. Het schepencollege wil 70 extra werknemers aanwerven voor schoonmaak en groenvoorziening (vandaag zijn dat er 120). Zij moeten 7 dagen per week van 7 uur 's ochtends tot 21 uur ’s avonds op het terrein zijn, net als inspecteurs om sluikstorten tegen te gaan.

De details van deze maatregelen werden uit de doeken gedaan in het netheidsplan dat burgemeester Fabrice Cumps (PS) en schepen voor Netheid Allan Neuzy (Ecolo) op maandag voorstelden. De kostprijs voor die plannen? 2,3 miljoen euro. Om dat te financieren gaat de gemeente de belastingdruk verschuiven van het inkomen naar het onroerend goed. Het gaat om een verlaging van de personenbelasting van 5,9 procent naar 5,5 procent. De onroerende voorheffing stijgt daarentegen van 3.000 naar 3.250 opcentiemen en een nieuwe BeHome-premie van veertig euro voor eigenaars die in hun eigen woning leven.

MR niet opgezet

Vanwege corona is er geen gemeenteraad meer en het schepencollege heeft ook geen andere manier gezocht om dit plan voor te leggen, zegt MR-raadslid Van Goidsenhoven die vreest dat het college iets over het hoofd heeft gezien. “Als het zo voordelig is voor iedereen, waarom hebben we dit dan jaren geleden niet gedaan?”

Volgens Van Goidsenhoven zou het verstandiger zijn geweest als er eerst een evaluatie zou zijn gemaakt van het functioneren van de netheidsdiensten, om te zien wat er precies nodig is. Dat het college deze beslissing niet heeft voorgelegd aan de gemeenteraad “toont weinig vertrouwen in ons werk,” zegt Van Goidsenhoven. De oppositie zal nog uitgebreider reageren, laat hij weten. “Maar we staan voor een voldongen feit, waarvan we nog niet weten hoe het uitpakt.”

Burgemeester belooft transparantie

Van Goidsenhoven maakt zich zorgen over de democratische werking nu er vanwege corona geen fysieke gemeenteraden meer zijn. “Het is heel snel gebeurd. We hebben het gisteren via de pers gehoord, en de Facebookpagina van de burgemeester. De gemeenteraad is veel transparanter.”

Hoewel er de afgelopen maand geen gemeenteraad was, is die er volgende week wel weer. De fiscale hervorming zal dan wel degelijk worden voorgelegd aan de oppositie, laat burgemeester Fabrice Cumps weten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Politiek , Fabrice Cumps , Allan Neuzy , Gaëtan Van Goidsenhoven

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni