N-VA: 'Brusselaars moeten kiezen tussen Vlaams en Waals stelsel'

© brusselnieuws.be
30/10/2013
In het confederale België van de N-VA zullen Brusselaars moeten kiezen tussen de Vlaamse en de Waalse personenbelasting, en tussen een Vlaams en een Waals sociaal bestel. Dat blijkt uit de congresteksten van de nationalistische partij. [+ congrestekst in bijlage]

De N-VA wil de federale staat tot het strikte minimum herleiden: onder meer defensie, het beheer van de staatsschuld en het Grondwettelijk Hof. De koning mag blijven maar verliest zijn macht. De premier verdwijnt. Alle werkelijke beslissingsmacht gaat naar de deelstaten, te weten Vlaanderen en Wallonië.

Een stad met districten
Brussel krijgt een bijzonder statuut. De hoofdstad mag geen gewest heten maar wordt in de tekst consequent Brussel-Hoofdstad genoemd. Het gaat om de samenvoeging van het huidige Gewest en de negentien gemeenten. Die zouden voortleven in districten naar het voorbeeld van Antwerpen of de arrondissementen in Parijs.

Het parlement wordt afgeslankt. De regering wordt paritair samengesteld en de minister-president moet afwisselend een Franstalige en een Nederlandstalige zijn. De Vlaamse administratie verantwoordelijk voor Brussel wordt samengevoegd met die van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Brussel krijgt grosso modo wel de grondgebonden bevoegdheden maar kan niet zelf beslissen over de persoonsgebonden materies. Brusselaars kunnen zelf kiezen of ze aansluiten bij het Vlaamse of het Waalse regime. "De inwoners kunnen kiezen voor de Vlaamse of Waalse personenbelasting", klinkt het in de tekst die deredactie.be publiceert. U vindt het document in bijlage.

Brusselkeuze
Ook inzake gezondheidszorg, kinderbijslag, pensioenen, invaliditeitsuitkeringen en werkloosheid geldt wat N-VA de Brusselkeuze noemt. "Ook de gezondheidszorginstellingen en de zorgverstrekkers in Brussel moeten de Brusselkeuze maken en de daaraan verbonden regels en financiering volgen."

De Brusselkeuze geldt voor "een volledig pakket aan dienstverlening, met bijhorende rechten en plichten." Ook het stemrecht hoort daar bij. De twee systemen combineren zou dus niet kunnen. Overstappen van het ene systeem naar het andere kan wel maar daarvoor geldt wel een wachttijd van bijvoorbeeld drie jaar.

Nieuwkomers staan in Brussel trouwens ook voor de keuze: een verblijfsvergunning aanvragen volgens de Waalse of de Vlaamse procedure. "Wie verblijfsrecht kreeg in Wallonië en zich in Vlaanderenwil vestigen, moet een nieuwe aanvraag indienen."

Werknemers gelijk behandeld
Voor alles wat verband houdt met economie en werk zoals arbeidsrecht en sociaal overleg zou Brussel wel bevoegd worden. "Om ervoor te zorgen dat werknemers van hetzelfde bedrijf een gelijke behandeling krijgen, wordt de werkgeversbijdrage voor inkomensvervangende risico's in Brussel berekend als een gewogen gemiddelde van de bijdragevoet in Vlaanderen en Wallonië."

Brussel wordt ook bevoegd voor lokale politie (samengevoegd tot één zone), energiebeleid, leefmilieu, wonen, mobiliteit en verkeersveiligheid. Ook het beheer van het spoornet komt toe aan Brussel, maar de exploitatie komt wel in handen van Vlaanderen en Wallonië. Vlaanderen wordt overigens ook bevoegd voor de luchthaven van Zaventem.

PuntKunst
Voor grote culturele en wetenschappelijke instellingen zoals de musea in Brussel wil de N-VA cobestuur tussen Vlaanderen en Wallonië via nieuwe beheersorganen. Die krijgen van de partij namen zoals PuntKunst en PuntNatuur.

N-VA-visie voor Brussel

N-VA presenteerde woensdag haar langverwachte ontwerp voor een Brusselvisie. De congresteksten, berichtgeving en reacties vindt u in onderstaand dossier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , N-VA-visie voor Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni