Van den Driessche: 'Sterker en efficiënter Brussel'

© FM Brussel
30/10/2013
Johan Van den Driessche, N-VA-gemeenteraadslid in Brussel-Stad, vindt de voorstellen van de N-VA voor Brussel een garantie voor een leefbaardere hoofdstad. Dat elke Brusselaar zou moeten kiezen voor de Franse of de Vlaamse gemeenschap, is volgens hem niet in tegenspraak met een opkomende Brusselse identiteit. “Limburgers hebben een sterk Limburg-gevoel, maar zij hebben toch ook geen eigen sociale zekerheid?”

De N-VA stelt vandaag haar visie op confederaal België en op Brussel voor. Daarin wordt uitgegaan van een regio Brussel-Hoofdstad, gevoegd voor grondgebonden materies. Elke Brusselaar kiest daarnaast bij welke gemeenschap hij of zij wil horen.

"Dat moet een louter persoonlijke keuze worden, zonder test of wat dan ook", zegt Van den Driessche in een gesprek met FM Brussel. Van den Driessche is voorzitter van de werkgroep die de Brusselteksten voorbereidde. "Men krijgt dat alle voordelen die bij dat stelsel horen, maar moet zich natuurlijk ook houden aan de plichten, bijvoorbeeld de regels op vlak van activering. Wie kiest voor het Vlaamse aanbod, kan ook meestemmen voor de Brusselse parlementsleden in het Vlaams parlement."

Via dat systeem wil de N-VA het Vlaamse aanbod in Brussel opdrijven en verankeren. "Een gezonde concurrentie tussen beide stelsels houdt de gemeenschappen geïnteresseerd in Brussel", zegt Van den Driessche. "Nu is er al concurrentie tussen schoolnetten en in de ziekenzorg bijvoorbeeld; niet toevallig domeinen waarin we uitblinken."

Van den Driessche wil niet weten van een gewest met gemeenschapsbevoegdheden, zoals sommigen willen. "Brussel is ook een hoofdstad; van het land én van de twee gemeenschappen. De beste wijze om die rol te bevestigen is beide gemeenschappen actief houden. De stad mag zich niet gaan isoleren van de rest van het land."

Wegenwerken blokkeren
De negentien gemeenten moeten ook verdwijnen, vindt N-VA. "Om het met een boutade te zeggen: een derde van de instellingen in Brussel werkt, een derde werkt niet, en een derde werkt tegen. Wij willen dat de negentien gemeenten opgaan in het gewest. Nabijheid creëren we via de gemeentehuizen waar nog steeds lokale dienstverlening mogelijk blijft, en via districten voor de lokale aangelegenheden. Met dat verschil dat die onder het gewest staan: gemeenten die de wegenwerken van het gewest stilleggen, dat kan niet meer."

Ook de politiezones moeten samengaan. "Gedaan met toestanden waarbij prostituees de straat oversteken om in een andere politiezone te gaan staan."

Ook voor de GGC en de VGC is geen plaats in het N-VA-scenario. "Twee administraties heeft geen zin. De lokale know-how van de VGC-administratie moet behouden blijven, maar wij zien geen rol voor de VGC-raad. Ook de GGC is overbodig: wij kiezen voor direct overleg tussen de partners." De N-VA wil wel een raad oprichten met vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap in Brussel.

Limburg-gevoel
Steeds meer Brusselaars voelen zich echter in de eerste plaats inwoner van Brussel en hebben niets met Vlaanderen of Wallonië. "Die Brusselse identiteit is inderdaad in volle ontwikkeling. Het stadsgevoel is een goede zaak. Maar men kan meerdere identiteiten hebben. Limburgers hebben bijvoorbeeld een Limburg-gevoel waar ik jaloers op ben. Maar er hoeft daarom toch geen Limburgse sociale zekerheid te komen?"

N-VA-visie voor Brussel

N-VA presenteerde woensdag haar langverwachte ontwerp voor een Brusselvisie. De congresteksten, berichtgeving en reacties vindt u in onderstaand dossier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , N-VA-visie voor Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni