Door de Vlaamse verkiezingsuitslag bestaat de helft van de raad van bestuur van de VRT vanaf 2020 uit Vlaams-nationalisten. Dat klinkt N-VA en Vlaams Belang als muziek in de oren. "Dit is een uitgelezen kans om de vooringenomenheid bij sommige programma’s van binnen uit aan te klagen."
N-VA en Vlaams Belang leveren helft bestuur VRT
Daarover berichten de kranten Het Nieuwsblad en De Standaard maandag.
Een van de gevolgen van de verkiezingsuitslag is dat ook de raad van bestuur van de VRT begin volgend jaar vernieuwd wordt: N-VA behoudt vier zetels, Vlaams Belang pikt een zetel in van zowel CD&V als SP.A. De twaalfkoppige raad van bestuur is immers een afspiegeling van de samenstelling van het Vlaams Parlement.
'Nieuwe koers'
Twee partijen die hun kritiek op de VRT niet sparen, nemen vanaf 2020 de helft van de zitjes in de raad van bestuur in. Daar wordt de strategische lijn van de openbare omroep bepaald. Enkele N-VA’ers wrijven zich nu al in de handen. Off the record werden al grappen gemaakt over ‘de nieuwe koers’ die de VRT zou varen.
Vlaams Belang klinkt het als muziek in de oren – ook on the record. "Dit is een uitgelezen kans om de vooringenomenheid bij sommige programma’s van de VRT opnieuw van binnen uit aan te klagen", zegt Vlaams Parlementslid Chris Janssens.
'Beperkte invloed'
De vraag is dan ook of de N-VA en Vlaams Belang elkaar straks vinden om te wegen op de VRT. "Maar je mag de directe invloed ook niet overschatten. Journalistiek is die er niet, ook al overleggen we één keer per jaar met de nieuwsdienst. Wij bepalen het zendschema niet", zegt een bestuurslid.
Lees meer over: Politiek , vrt , Vlaams Belang , N-VA
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.