België heeft opnieuw een ambassadeur voor de Verenigde Staten, na anderhalf jaar. Ronald Gidwitz werd gisteren op het Witte Huis ingezworen door vicepresident Mike Pence. Hij stond in voor de campagnefinanciering voor Trump, en heeft geen diplomatieke ervaring.
Na anderhalf jaar weer Amerikaanse ambassadeur in Brussel
Lees ook: Einde van een traditie: Brusselse Amerikanen volgen verkiezingen liever thuis dan op party
De kersverse ambassadeur presenteerde zijn geloofsbrieven aan koning Filip op een symbolische 4 juli. Hij is bekend als een succesvol zakenman, onder meer als ceo van cosmeticabedrijf Helene Curtis, maar heeft geen diplomatieke ervaring.
Gidwitz stond wel in voor de campagnefinanciering voor president Trump in Illinois, tijdens de verkiezingsrace van 2016. In zijn thuisstad Chicago was hij voorzitter van de Economic Development Commission en de Illinois State Board of Education.
Diplomatieke leegte
Normaliter blijven ambassadeurs na een nieuwe president nog een tijdje aan, tot er nieuwe diplomaten zijn aangeduid. Niet zo toen Trump het Witte Huis binnentrad: de bestaande Brusselse ambassadeurs (voor België, voor de EU en voor de NAVO) werden in januari 2017 vriendelijk bedankt voor bewezen diensten.
Voor de NAVO werd Kay Bailey Hutchison al aangesteld in augustus 2017, maar op de ambassadeurs voor België en de EU was het dus anderhalf jaar wachten. Zaakgelastigde Matthew Lussenhop nam in tussentijd de leiding over, maar die beschikt niet over hetzelfde gewicht als een ambassadeur.
Aan dat diplomatiek vacuüm komt dus nu een einde met de aanstelling van Gidwitz. Ook voor de EU is een nieuwe vertegenwoordiger benoemd afgelopen mei, hotelketeneigenaar Gordon D. Sondland.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Ronald Gitwitz , Amerikaanse ambassade , Mike Pence
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.