Niet-benoemde burgemeesters binnenkort geen kandidaat meer?

© brusselnieuws.be
20/03/2012
Volgens het nieuwe Vlaamse gemeentedecreet, dat vanaf dinsdag gestemd kan worden, kunnen niet-benoemde burgemeesters slechts een keer meer voorgedragen worden. Dat heeft vooral gevolgen voor de faciliteitengemeenten.

Dinsdag staat de wijziging van het gemeentedecreet op het programma van de Commissie Bestuurszaken van het Vlaams Parlement. Het ontwerp, afkomstig van Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA), voorziet allerlei veranderingen in de bestuursstructuur van gemeenten. Opvallende wijziging: het verbod om een niet-benoemde kandidaat-burgemeester opnieuw voor te dragen.

Dat heeft vooral gevolgen voor de drie niet-benoemde burgemeesters uit Linkebeek, Kraainem en Wezembeek-Oppem. Zij zijn niet benoemd omdat ze in 2006 oproepingsbrieven voor de verkiezingen in het Frans verstuurden. Zij zullen in de toekomst per legislatuur dus slechts een keer meer voorgedragen kunnen worden, "tenzij op basis van nieuwe feiten of gegevens." Worden zij dus na de verkiezingen opnieuw niet benoemd, dan kunnen ze geen kandidaat-burgemeester meer zijn en kunnen ze ook niet in die hoedanigheid naar de Raad van State trekken om toch benoemd te worden, schrijft het weekblad Le Vif.

B-H-V-akkoord
Eerder verklaarde FDF-voorzitter Olivier Maingain dat zijn partij ook in 2012 Franstalige oproepingsbrieven zou versturen in de Rand. De partij voelde zich daarbij gesterkt door minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH), die zei dat de federale wetgeving voorrang had op regionale omzendbrieven, zoals de omzendbrief-Peeters, die bepaalt dat Franstalige inwoners in de Rand telkens opnieuw moeten aanvragen officiële documenten in het Frans te krijgen. Voordien gebeurde dat automatisch na een eenmalige aanvraag.

"Burgemeesters die de wet overtreden, zullen niet (her)benoemd worden en dat weten ze zeer goed," zei Bourgeois toen. Met het nieuwe decreet zullen ze dus hun kandidatuur niet meer kunnen stellen.

Het decreet komt er na het nieuwe B-H-V-akkoord van de regering-Di Rupo, dat voorziet dat een burgemeester die niet benoemd is, zijn gram kan proberen te halen in de tweetalige kamer van de Raad van State, in plaats van de eentalig Nederlandstalige.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni