Nieuw wijkgezondheidscentrum in Noordwijk opent in april

Jasmijn Post
© BRUZZ
04/10/2023

Het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie heeft deze week groen licht gegeven voor de oprichting van een nieuw Wijkgezondheidscentrum (WGC) in de Noordwijk. Collegevoorzitster Elke Van den Brandt van Groen wil daarmee de zorg toegankelijker maken in een wijk die het hard nodig heeft.

De Vlaamse Gemeenschapscommissie zal zowel de afwerking als inrichting van het gebouw als de opstartkosten van het centrum financieren. Er is 570.000 euro gereserveerd voor de herbestemming van een bestaand gebouw en 65.000 euro voor de werking. Het centrum zou in april 2024 de deuren openen.

Wijkgezondheidscentra brengen huisartsen, verpleegkundigen, kinesisten en vaak ook psychologen samen onder één dak. Dankzij een forfaitair betalingssysteem is de meeste zorg gratis voor de patiënt. De centra spelen zo een belangrijke rol in het aanbieden van laagdrempelige en interdisciplinaire zorg, is de filosofie.

3.000 patiënten

Het nieuwe Wijkgezondheidscentrum richt zich op 3.000 patiënten uit de Noordwijk, Havenwijk, delen van Laken en de Brabantwijk. Deze buurten worden gekenmerkt door een grotere behoefte aan kwalitatieve gezondheidszorg, hogere sterftecijfers en een gebrek aan geschikte huisvesting. Bovendien ligt het aantal huisartsen er 25 procent lager dan het Brussels gemiddelde.

Het initiatief voor dit centrum komt van de een groep gedreven Nederlandstalige gezondheidsprofessionals en vrijwilligers die zich al jarenlang inzet voor de gemeenschap. Onder de noemer 'Wijkgezondheidscentrum Noordwijk - quartier Nord' ijveren ze al lang voor de komst van het Wijkgezondheidscentrum in de Noordwijk.

Het WGC zal het derde Nederlandstalige centrum in Brussel zijn, na De Brug in Sint-Jans-Molenbeek en Medikuregem in Anderlecht. Eerder dit jaar opende bovendien het eerste bicommunautair welzijns- en gezondheidscentrum in de Anderlechtse Grondelswijk.

Vijftien procent van de zorg is forfaitair

Van den Brandt benadrukt het belang van laagdrempelige zorg, waarbij patiënten slechts één locatie in hun eigen buurt hoeven te bezoeken en de financiële drempel laag wordt gehouden via een forfaitair betalingssysteem.

Zowel aan Franstalige als aan Nederlandstalige kant groeit het aanbod van dit type zorgverleners. Aan Franstalige zijde bestaan inmiddels een vijftigtal medische huizen - beter bekend als 'Maison Médicale'. In totaal kiest meer dan vijftien procent van de Brusselaars voor dit model in plaats van een reguliere huisartsenpraktijk.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni