Het overheidsgeld dat naar wijkgezondheidscentra gaat, wordt goed besteed. Dat is de conclusie van een audit die minister voor Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) aanvroeg. Brussels parlementslid Hannelore Goeman (SP.A) verwacht dat het geplande nieuwe wijkcentrum in Laken, en de uitbreiding van twee Schaarbeekse centra nu in een stroomversnelling komt.
Uitbreiding wijkgezondheidscentra komt dichterbij
Het 'moratorium', de tijdelijke halt die Maggie De Block de wijkgezondheidscentra toeriep, is opgeheven. Daardoor komen een aantal dossiers in een stroomversnelling. De minister van Volksgezondheid vroeg ruim een jaar geleden een audit aan om de werking van de wijkgezondheidscentra te onderzoeken. Tijdens het onderzoek mocht het netwerk van centra waar patiënten gratis een arts kunnen raadplegen, niet verder uitbreiden.
Ook de bouw van wijkgezondheidscentrum De Wand in Laken liep daardoor vertraging op. Dat centrum wil opstarten met honderd patiënten, en uitgroeien naar 750 patiënten over twee jaar. Ook de uitbreiding van twee Schaarbeekse centra werd uitgesteld. Medische centra Paleis en Globule zouden uitbreiden naar respectievelijk 1.300 en 2.500 patiënten.
"De dossiers zijn vóór oktober 2016 al ingediend, en zijn dus officieel erkend voor de start van het moratorium, maar ze hebben door het onderzoek superlang op tafel gelegen,” betreurt Goeman, die aanstaande woensdag in het Brussels Parlement vraagt naar de huidige stand van zaken.
Geen geld voor dokter
Voor 1 op de 4 Brusselaars is naar de dokter een probleem om budgettaire redenen. Dat staat in de meest recente armoederapport van het Brussels Observatorium voor Welzijn en Gezondheid. Het is ook een cijfer dat Hannelore Goeman, graag aanhaalt om het belang van de wijkgezondheidscentra te benadrukken.
Bij de wijkgezondheidscentra kunnen ingeschreven patiënten namelijk gratis een huisarts raadplegen. Via het ziekenfonds krijgen de centra een forfaitaire tegemoetkoming per patiënt, onafhankelijk van hoe vaak die een arts consulteert. In tegenstelling tot reguliere huisartsen, krijgen artsen van het gezondheidscentrum per maand een vast loon betaald, in plaats van per consult.
Tijdbom
Er zijn op dit moment 69 wijkgezondheidscentra in Brussel die via het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIZ) door de federale overheid worden erkend. Twee daarvan zijn Nederlandstalig: Medikuregem in Anderlecht, en De Brug in Molenbeek.
Ook de coördinator van Medikuregem, Truus Roesems, reageert verheugd. “We zijn heel opgelucht, want we geloven dat dit het zorgmodel van de toekomst is. De dynamiek is tijdelijk stilgelegd en dat was een domper, al hebben de bestaande centra er niet onder geleden."
Het centrum heeft ook intensief meegewerkt aan de audit door KPMG. "'We zijn blij dat dat iets heeft opgeleverd."
Lees meer over: Samenleving , Politiek , wijkgezondheidscentrum
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.