Regeringsverklaring van Brusselse regering en het Verenigd College van de GGC

| 18 september 2017: Rudi Vervoort tijdens de regeringsverklaring van Brusselse regering en het Verenigd College van de GGC.

Ook Brusselse regering zet stappen richting meer transparantie

Sara De Sloover
© BRUZZ
04/04/2018

De Brusselse regering heeft vorige week in eerste lezing een ontwerp van ordonnantie goedgekeurd rond openbaarheid van bestuur. Als die er komt, zullen beslissingen van de regering voortaan met bijbehorende nota’s online gezet worden. Ook gemeenteraden, GGC- en Cocof-colleges, en het bestuur van intercommunales zouden hun beslissingen online moeten zetten. De Commissie voor Toegang tot Bestuursdocumenten (CTB) zou meer slagkracht krijgen.

De regering trekt 470.000 euro uit voor de grotere transparantie, zo blijkt uit de nota over het wetsontwerp.

Het Brusselse parlement pakte eind november al uit met zijn eigen ordonnantie rond openbaarheid van bestuur. Die focuste op (neven)mandaten en bezoldigingen.

"Het gewest zet ook in op de actieve openbaarheid van bestuur"

Jef Van Damme, SP.A-parlementslid

20180330 FLITS Jef van Damme BRUZZ ACTUA 1610

“Over de regering was nog niets beslist,” zegt parlementslid Jef Van Damme (SP.A). “Met deze nota komt daar verandering in. Het gewest zet ook in op actieve openbaarheid van bestuur, iets wat SP.A in januari 2017 op de agenda heeft gezet.”

Schoorvoetend

De Brusselse regeringsbeslissingen worden pas sinds ongeveer een jaar schoorvoetend gepubliceerd. Het gaat echter enkel over een lijst met beslissingen, niet doorzoekbaar en zonder achtergrondnota’s. De lijst wordt ook pas elf dagen na de ministerraad gepubliceerd.

Voortaan zouden dus ook de bijbehorende nota’s gepubliceerd worden. Hoeveel dagen na de ministerraad wordt pas later beslist. De federale regering publiceert voorafgaand ook een agenda van de vergadering, maar dat is Brussel niet van plan.

De Brusselse regering wil dat de nieuwe regels bovendien ook zullen gelden voor de negentien schepencolleges, het bestuur van intercommunales waar het gewest toezicht op uitoefent, en de Colleges van de GGC en de Cocof.

“Brussel kan niet beslissen over de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC),” legt Van Damme uit. “Het is aan het VGC-college om de regels aan te passen, en ik vermoed dat dat geen probleem zal zijn.”

De Commissie voor Toegang tot Bestuursdocumenten (CTB) zou voortaan zelf documenten kunnen vrijgeven. Nu kan ze Brusselse besturen enkel adviseren om informatie openbaar te maken, waarna die dat advies vaak vrolijk negeren

Kabinetten en ombudsdienst

De Commissie voor Toegang tot Bestuursdocumenten (CTB) moet een ‘volwaardig daadwerkelijk’ karakter krijgen, iets wat volgens de nota ‘vandaag vaak niet zo is’. Dat betekent dat de CTB voortaan ook zelf documenten aan de burger zal kunnen bezorgen. Nu kan ze alleen adviseren aan Brusselse besturen om informatie openbaar te maken, waarna die dat advies vaak vrolijk naast zich neerleggen.

Daarnaast moet ook de identiteit van de leden van kabinetten bekendgemaakt worden, en een onafhankelijke ombudsman of -vrouw worden aangesteld. Elsene en Schaarbeek hadden er al zo één. De ombudsdienst zal ook bevoegd zijn voor de andere gemeenten, die geen eigen bemiddelaar in dienst hebben.

Een hele resem instanties moeten nog hun advies geven voor de tweede lezing.

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Hoe transparant is het beleid? , Transparantie , GGC , Cocof , Brusselse regering , Vervoort II

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni