De gemeente Sint-Joost-ten-Node geeft elke volwassen inwoner vijf consumptiecheques, goed voor in totaal 25 euro. Die kunnen de inwoners uitgeven bij lokale handelaars. De oppositie hekelt dat de cheques zijn uitgedeeld in de aanwezigheid van burgemeester Emir Kir. “Dat is een taak van de gemeentelijke administratie.”
Oppositie beschuldigt Kir van 'cliëntelisme’ bij verdeling consumptiecheques
Vrijdag omstreeks half twee passeerde Imad, een inwoner van Sint-Joost, aan het Madouplein. “Ik kwam uit de metro en zag de lange file. Ik ben gaan kijken wat er gebeurde en zag een lange tafel op de binnenkoer van het gemeentehuis, onder een tent met de burgemeester en een andere persoon naast hem”, zegt hij aan BRUZZ. “Zij deelden de consumptiecheques uit. Iedereen in de rij moest zich neerzetten recht tegenover de burgemeester.” Ongepast, vindt Imad. “Beschamend, de bourgeoisie die hulp verdeelt onder het volk. Leven we nog in de 19de eeuw?”, schrijft hij die vrijdag op Facebook.
De cheques dienen om bij lokale handelaars uit te geven. Elke volwassen inwoner van Sint-Joost krijgt vijf cheques, samen goed voor 25 euro. Kinderen krijgen twee cheques voor in totaal 10 euro. Ze moeten die cheques persoonlijk komen halen aan het gemeentehuis, op een vaste dag op basis van hun familienaam.
"De burgemeester moet daar niet zijn. De gemeente had die cheques gewoon met de post of elektronisch kunnen verdelen"
Ook de Tennoodse oppositie maakt zich zorgen over het gedrag van de burgemeester. “Never waste a good crisis, maar dit soort cliëntelisme is echt onethisch en kunnen we niet aanvaarden”, zegt Groen-gemeenteraadslid Frédéric Roekens. “Ik heb de consumptiecheques tijdens de gemeenteraad mee goedgekeurd om de lokale handelaars te steunen na de moeilijke Covid-tijden. Het probleem is nu dat de burgemeester die de cheques persoonlijk meent te moeten uitdelen en niet de administratie.”
Vaccinatiepost
Burgemeester Emir Kir ontkent dat hij de cheques persoonlijk uitdeelt. “Ik verdeel de cheques niet, dat doen de ambtenaren”, zegt Kir. “Ik help wel in de vaccinatiepost, die zich vlakbij bevindt, maar ik ben nog nooit gaan helpen bij de consumptiecheques.”
"Ik ben de consumptiecheques nooit gaan uitdelen. Dat verzeker ik u"
Beide ‘loketten’ – die voor de consumptiecheques en het inschrijvingspunt voor de vaccinaties – bevinden zich op amper tien meter van elkaar. Ze staan in de voortuin van het gemeentehuis langs de Sterrekundelaan.
Inwoner Imad is “zeker” dat hij Emir Kir aan de tafel van de consumptiecheques heeft zien zitten. “Dat was niet de inschrijvingstafel voor de vaccinaties. En het was niet de enige keer, heb ik gehoord”, zegt Imad. Via zijn eigen Facebookpagina deelt Kir ook foto’s van zichzelf bij de tafels waar de consumptiecheques worden verdeeld, maar hij ontkent bij BRUZZ stellig dat hij daar persoonlijk helpt. Gevraagd of het niet verwarrend is om beide standen vlakbij elkaar te zetten, zegt Kir: “Nee. Ik heb de consumptiecheques zelf ingevoerd, maar ik ben ze nooit gaan uitdelen. Dat verzeker ik u.”
Welke tafel het ook is, de boodschap blijft dezelfde, vindt gemeenteraadslid Frédéric Roekens. “Mensen komen naar het gemeentehuis voor die cheques, de burgemeester is daar en slaat een praatje. De boodschap blijft: de burgemeester geeft jou een cadeau”, zegt Roekens. “Terwijl dit geen cadeau is: de maatregel is genomen om de handelaars te ondersteunen. De burgemeester moet daar niet zijn. De gemeente had die cheques gewoon met de post of elektronisch kunnen verdelen.”
Een andere inwoonster van Sint-Joost bevestigt aan BRUZZ dat de burgemeester haar aansprak terwijl ze haar consumptiecheques kwam ophalen. Ze kreeg van hem een afspraak voor haar vaccinatie aangeboden, terwijl ze nog te jong is om via het gewest een directe afspraak te maken. "De cheques heb ik wel van een ambtenaar gekregen", zegt ze.
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Politiek , Emir Kir , Frédéric Roekens
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.