Oppositiepartijen Groen, SP.A en PVDA dienden woensdag in het Vlaams Parlement een motie in tegen een decreetvoorstel over het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Dat regelde een subsidiestop voor initiatieven ‘die zich terugplooien op etnisch-culturele afkomst en segregatie in de hand werken’. Op basis van een zeldzame ideolgische alarmbelprocedure steekt de oppositie daar een stokje voor.
Oppositie dwarsboomt Vlaamse subsidiestop met 'ideologische alarmbelprocedure'
Daarover bericht de krant De Standaard woensdag.
Meerderheidspartijen N-VA, Open VLD en CD&V wilden een decreetswijziging laten stemmen waardoor initiatieven binnen het sociaal-cultureel volwassenenwerk "die zich terugplooien op etnisch-culturele afkomst en segregatie in de hand werken", helemaal niet meer gesubsidieerd worden. Onder meer de Federatie van Marokkaanse Verenigingen (Vlaamse subsidie van 412.169 euro in 2018), het intercultureel platform Kif Kif (185.000 euro in 2018) of het Koerdisch Instituut (130.250 euro) leken de rekening te moeten betalen.
Vanaf 1 december moesten de wijzigingen van kracht zijn, zodat socio-culturele verenigingen op basis van het gewijzigde decreet een subsidiedossier voor de periode 2021-2025 konden indienen. Maar oppositiepartijen Groen, SP.A en PVDA zetten de Vlaamse regering een neus. Met een zelden gebruikte alarmbelprocedure wordt een carroussel in gang gezet, waarbij Kamer, Senaat en de Franse Gemeenschap eerst nog groen licht moeten geven.
Slechts twee keer gebruikt
De goedkeuring van het decreet voor 1 december wordt op deze manier onmogelijk, tot grote ergernis van de N-VA. Die kan pas vanaf de subsidieperiode 2026-2030 wijzigingen aanbrengen aan de subsidieregeling voor sociaal-cultureel volwassenenwerk.
De ideologische alarmbelprocedure is voorzien in artikel 73 van het reglement van het Vlaams Parlement dat elke discriminatie ‘om ideologische en filosofische redenen’ verbiedt. De procedure werd in 1970 ontworpen, opdat de katholieken de vrijzinnige minderheid in Vlaanderen zouden respecteren. Het is amper de tweede keer dat ze luidt.
Lees meer over: Politiek , Vlaams parlement
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.