Oppositie scherp na beleidsverklaring Vervoort: 'Mislukkingen en loze beloften'

© BRUZZ - Belga
20/10/2023

Donderdagmiddag stelde Brussels minister president Rudi Vervoort (PS) zijn beleidsverklaring voor in het Brussels parlement. Vandaag kregen de oppositiepartijen ieder 20 minuten de kans er tijdens een parlementaire debat hun zegje over te doen. Daarbij werd scherp uitgehaald naar de ontsporende begroting, het mank lopende veiligheidsbeleid en de stijgende levensduurte.

Gisteren werd al duidelijk dat de oppositie niet mals was voor Vervoort en diens beleidsverklaring. Vandaag lieten ze de kans dan ook niet onbenut om vol op het orgel te gaan.

De MR mocht het openingsschot afvuren en focuste daarbij vooral op het sociale beleid van de regering-Vervoort. Dat wordt, aldus MR-parlementslid Viviane Teitelbaum gekenmerkt door "niet gehouden beloften en ongerealiseerde plannen”. Ze wees daarbij onder meer op het stijgende aantal gezinnen met armoederisico, de hoge werkloosheid en de piekende daklozencijfers terwijl het steeds moeilijker wordt een betaalbare woning te vinden.

Waar MR-fractieleider David Leisterh het nog had over “200 dagen om het bilan te keren”, had Teitelbaum haar conclusies al getrokken. “Na mislukking op mislukking moet je soms - net als in het schaken - een stuk durven opofferen om te winnen. Het is tijd dat de meerderheid op de schop gaat opdat Brussel en de Brusselaars eindelijk kunnen winnen.”

De PTB ging door op dezelfde lijn. “Toen we uw beleidsverklaring hoorden, konden we ons niet aan de indruk onttrekken dat we niet in dezelfde stad wonen", aldus Françoise De Smedt. "Vijfenvijftig procent van de Belgen kan amper rondkomen en 1 op de 6 gezinnen eindigt de maand in het rood eindigt. U hebt intussen de waterprijs al met 30 procent verhoogd in twee jaar tijd en nu worden de MIVB-tarieven en de verkeersbelasting verhoogd en laat u toe dat de huurindexering wordt hervat."

De Smedt verweet daarbij Vervoort los te staan van de realiteit van de gewone Brusselaars. “Met een salaris van meer dan 10.000 euro, een mooi pensioen en gratis parkeren kan dat ook moeilijk anders.”

Begroting

Bij de N-VA lag de focus dan weer vooral op de ontsporende begroting. Minister van Begroting Sven Gatz (Open VLD) hield maandenlang vol dat het begrotingsevenwicht bereikt zou worden én het schuldenplafond op een schuld-inkomstenratio van 205 procent gehandhaafd zou blijven. "Met het begrotingsakkoord van dit weekend laat de regering beide beloftes varen", aldus Cieltje Van Achter. "De gevolgen en risico's die dit met zich meebrengt: een ratingverlaging, een rentesneeuwbal en een schuldenlast die als een molensteen rond de nek van de volgende regering én generaties zal hangen".

Van Achter toonde zich ook bezorgd over de begroting 2023, gekenmerkt door "een gebrek aan transparantie, veel opsmuk, loze beloftes en onrealistische vooruitzichten". In tegenstelling tot de tien voorgaande jaren, komt er dit jaar geen begrotingsaanpassing. Nochtans blijven er volgens fractieleidster Van Achter nog heel wat vragen. "De begroting bevatte meer dan 300 miljoen euro aan provisies: wat is daarmee gedaan? De woningmarkt is afgekoeld: welke impact heeft dit op de inkomsten? De rentes zijn gestegen: wat wil dit zeggen voor onze uitgaven? Wat mij trouwens nog het meest tegen de borst stoot, is dat naast dit desastreuze begrotingsbeleid, er ook niets klaar ligt voor een volgende ploeg om Brussel te hervormen".

Lassoued

Partijgenoot Mathias Vanden Borre gaf tot slot nog een veeg uit de pan over het veiligheidsbeleid van de regering. “Waarom kon Abdesalem Lassoued jarenlang in Brussel onder de radar blijven en na zijn aanslag nog uren verdwijnen in onze stad. Wie gelooft nog oprecht dat de veiligheid is verbeterd in onze stad?”

De N-VA pleitte vrijdagochtend voor de oprichting van een bijzondere commissie over de evaluatie en de verdere versterking van de gewestelijke aanpak van polarisering, radicalisering en terrorisme. Volgens Vanden Borre zijn er na de aanslagen van 2016 te weinig lessen getrokken en ontloopt Vervoort systematisch zijn veiligheidsbevoegdheden “van de Noordwijk tot het Zuidstation”.

PS-fractieleider Ridouane Chahid reageerde scherp op het N-VA-voorstel. "Het zijn jullie die tijdens de vorige legislatuur hebben gedeïnvesteerd in politie en justitie", klonk het verontwaardigd. Dat gold volgens hem ook voor de MR, nadat fractieleider David Leisterh de Brusselse regering verweet een falend veiligheidsbeleid te voeren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Oppositiepartijen , Rudi Vervoort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni