Neerhof Paul Delva BRUZZ 1531

| Paul Delva (CD&V)

Paul Delva waarschuwt voor communautaire stemming decumul

© Belga
28/02/2018

Paul Delva (CD&V) heeft dinsdag bij de bespreking in commissie in het Brussels Parlement gewaarschuwd voor een "gevaarlijk precedent" als er het voorstel van ordonnantie over de decumul zonder Nederlandstalige meerderheid zou goedgekeurd worden. "Er zal dan oneigenlijk gebruik gemaakt worden van de wet," meent hij. Ook parlementsvoorzitter Charles Picqué (PS) riep op tot voorzichtigheid.

Waarover gaat het? In het Brussels Parlement liggen een aantal voorstellen neer rond een gehele of gedeeltelijke decumul tussen een gewestelijk mandaat en een lokaal uitvoerend mandaat. Het voorstel van groenen, socialisten en DéFI voorziet een volledige decumul, dat van de MR wil enkel de decumul doorvoeren voor gemeenten groter dan 50.000 inwoners en het voorstel van cdH is geënt op dat van het Waals Parlement en voorziet een uitzondering van decumul voor het kwart van de parlementsleden met het hoogst aantal voorkeurststemmen.

Vlaams Blok

Aangezien het om een voorstel van bijzondere ordonnantie gaat, is er een meerderheid in beide taalgroepen vereist, wat aan Nederlandstalige kant niet het geval is omdat Open Vld, N-VA en CD&V een volledige decumul niet zien zitten. Er is evenwel een uitweg: indien er bij de stemming in plenaire zitting geen meerderheid is in elk van de taalgroepen, kan een afkoelingsperiode van een maand in acht genomen worden, waarna een derde van de stemmen in de taalgroep waar geen meerderheid was volstaat.

Voor Paul Delva is deze echter onmogelijk omdat er oneigenlijk gebruik gemaakt wordt van deze procedure. De CD&V'er verwees daarvoor naar de parlementaire werkzaamheden van de Kamer. "De procedure werd destijds ingesteld uit vrees dat het Vlaams Blok de Brusselse instellingen zou kunnen blokkeren," aldus Delva, die verwees naar een verklaring van toenmalig vicepremier Johan Vande Lanotte in 2001 tijdens de parlementaire bespreking: "Deze maatregel is uitzonderlijk en verregaand en werd alleen maar genomen om democratische redenen. Een aanpassing van de manier waarop een meerderheid wordt gevormd, kan enkel om democratische redenen, niet om meerderheidsredenen...".

Burgemeesters

Voor Delva zou dit een zeer gevaarlijk precedent zijn: "De regel van de dubbele meerderheid, een beschermingsgrendel voor de Vlamingen in Brussel in sommige belangrijke dossiers, zou voor de allereerste keer in het Brussels Parlement met de voeten worden getreden. Dit zet de communautaire evenwichten in Brussel fundamenteel op de helling".

CDH liet tijdens de bespreking weten voor een volledige decumul te zijn, maar drongen aan op een sterke structurele band tussen het gewest en de gemeenten, bijvoorbeeld door de Conferentie van (Brusselse) Burgemeesters te institutionaliseren. Het CDH wees er ook op dat een decumul het aantal mandatarissen zal verhogen. Dus moet er voor de partij verder gesnoeid worden in het aantal lokale mandatarissen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , decumul , Brussels Parlement

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni