Picqué: ‘Brussel mag melkkoe van België niet blijven’

© brusselnieuws.be
20/10/2010
Het Brussels parlementair jaar is op gang geschoten en Brussels minister-president Charles Picqué (PS) heeft van zijn 'state of the union' gebruik gemaakt om nog maar eens te pleiten voor een "billijke financiering" van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Daarnaast wees hij op de spectaculaire bevolkingsgroei als dé uitdaging voor het gewest.

Picqué deed eerst zijn beklag over de grote onrechtvaardigheid die volgens hem zijn gewest te beurt valt. "Brussel kan en mag niet langer de melkkoe van Brabant en België zijn ten koste van het welzijn van zijn bewoners", klonk het. Volgens de minister-president kan het niet langer dat Brussel "helemaal alleen en zonder enige compensatie opdraait voor het institutionele kluwen, het geografische, demografische en sociologische keurslijf waarin ons gewest geprangd zit, de vervoersinfrastructuur of de aanwezigheid van internationale instellingen en de migrantenproblematiek."

Kwaadwillige karikaturen
Brussel zal de "simplistische slogans, vertekende voorstellingen of kwaadwillige karikaturen niet langer dulden," klonk het verder. Picqué is het beu dat Brussel beschuldigd wordt van wanbeheer en onvermogen om goed te besturen. Onrechtstreeks pleitte hij opnieuw voor de uitbouw van Brussel als volwaardig gewest: "Geen enkel ander beleidsniveau dan het gewest kan zich beter over al de problemen ontfermen waarmee wij geconfronteerd worden.

Naast de hete hangijzers in de staatshervorming was er ook plaats voor het effectieve beleid. Het Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling (GPDO) dat de regering bij het begin van de legislatuur uitstippelde, moet dit jaar concreet ingevuld worden met het oog op de bevolkingsgroei, die volgens Picqué de grootste uitdaging voor het gewest wordt.

Hij verwees daarbij onder meer naar het ombouwen van kantoren als oplossing voor het tekort aan woningen en scholen. Vorig jaar werd een lijst opgemaakt van 74 leegstaande kantoorgebouwen die in aanmerking komen voor "reconversie", wat voor zo'n 1.500 extra woningen zou kunnen zorgen. De Brusselse regering zal daar dit jaar voort mee aan de slag gaan. Daarnaast denkt Picqué ook aan nieuwe reguleringscriteria voor de oprichting van nieuwe kantoorgebouwen, om de leegstand terug te dringen.

Intergewestelijk overleg voor mobiliteit
De Brusselse minister-president benadrukte dat zijn regering zal blijven inzetten op het uitbouwen van nieuwe scholen en crèches. Zo trekt het gewest in 2010 en 2011 4,5 miljoen euro uit voor nieuwe kinderopvangstructuren.
Wat mobiliteit betreft, ontbreekt er volgens Picqué een strategische overlegstructuur op intergewestelijke niveau. Nu is er wel al overleg tussen de Vlaamse en de Brusselse Mobiliteitsministers Hilde Crevits en Brigitte Grouwels, beide CD&V-kabinetten, maar structureel wordt er niet tussen de drie gewesten overlegd.

Brussel mag trots zijn op al zijn inspanningen ten dienste van zijn bevolking, besloot Picqué. "Ondanks de onzekerheden houdt het gewest koers."

"Geen Visie"
De leden van de meerderheid toonden zich grotendeels tevreden met de regeerverklaring. Alleen Brigitte De Pauw, fractieleidster van CD&V, spaarde de minister-president niet. "Op gebied van kinderopvang en onderwijs ziet hij een grote rol voor de gemeenten," zegt ze. "Voor ons zijn dat duidelijk gemeenschapsbevoegdheden. Soms had ik meer de indruk dat hij sprak als burgemeester van Sint-Gillis, dan als minister-president.

De oppositie was begrijpelijkerwijs minder mals. Zij verweten Picqué unisono een gebrek aan visie en de regering een gebrek aan samenhang. "Het is een ploeg die constant ruzie maakt en ik denk niet dat dat na deze beleidsverklaring voorbij zal zijn," zegt Elke Roex, fractieleidster van SP.A. Vlaams Belang zag dan weer een gebrek aan dadendrang: "Men formuleert voorstellen en voorstellen, maar op het terrein verandert er niets," zegt Dominiek Lootens-Stael.
Visie en dadendrang zouden volgens N-VA'er Paul De Ridder dan weer de kritiek op het gewest de wind uit de zeilen nemen. "Dan zouden Vlaanderen en Wallonië naar Brussel kunnen opkijken."

Ten slotte liet MR-fractieleider Didier Gosuin optekenen dat "de huidige coalitie denkt dat immobilisme veilig is. En dat terwijl Brussel door een storm gaat en van buitenaf onder druk staat. We zouden initiatief moeten nemen en laten zien dat we beter kunnen doen dan vandaag."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni