De Raad van State buigt zich dinsdag 18 juni over het beroep dat werd aangetekend tegen de beslissing van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) om de burgemeesters van de faciliteitengemeenten Linkebeek, Sint-Genesius-Rode, Wezembeek-Oppem en Drogenbos niet te benoemen. De Nederlandstalige en Franstalige auditeur adviseren de Raad om deze beslissing te vernietigen.
Raad van State bekijkt niet-benoeming burgemeesters faciliteitengemeenten
In opdracht van Homans verstuurde de Vlaams-Brabantse gouverneur in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen oproepingsbrieven in het Nederlands in de Vlaamse faciliteitengemeenten rond Brussel. De Franstalige meerderheden in de vier gemeentebesturen besloten hierop zelf ook oproepingsbrieven te versturen. Dit gebeurde in het Frans naar inwoners die zich hadden laten registreren om dergelijke documenten in het Frans te ontvangen. Dat pikte Homans niet.
Homans houdt immers vast aan de Vlaamse taalwetgeving die stipuleert dat Franstaligen uit deze gemeenten die een document in hun taal willen ontvangen, dat na ontvangst van een Nederlandstalig document telkens opnieuw moeten aanvragen. De burgemeesters verwijzen echter naar twee eerdere uitspraken waarin de Raad van State liet weten dat Franstaligen maar één keer om de vier jaar moeten laten weten dat ze documenten in hun taal willen ontvangen.
In Wezembeek-Oppem is Frederic Petit (MR) vrij optimistisch dat de Raad van State het advies van de twee auditeurs zal volgen en de beslissing tot niet-benoeming zal vernietigen. Hij wijst erop dat het hier een gezamenlijk verslag van een Nederlandstalige en Franstalige auditeur betreft en dat de Raad dergelijke adviezen meestal volgt.
"De auditeurs zullen een ontwerparrest voorleggen. Als de Raad van State dit gewoon overneemt, is het mogelijk dat we nog voor het einde van de maand een arrest hebben", aldus Petit. Hij wijst er ook op dat de niet-benoeming van de burgemeesters de werking van de betrokken gemeentebesturen hypothekeert omdat ze het hierdoor moeten doen met één schepen minder.
Lees meer over: Brussel , Politiek , faciliteitengemeenten , Liesbeth Homans , Raad van State
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.