De Dag van de Arbeid is traditioneel ook het moment waarop partijen hun visie op werk, de arbeidsmarkt en sociale zekerheid in de verf zetten. BRUZZ zette de uitspraken van de linker- tot de rechterzijde van het politieke spectrum op een rij.
Rechts en links zetten standpunten over werk en economie in de verf
SP.A
SP.A-voorzitter John Crombez wil een rem op dagcontracten voor werknemers. De zegt hij tijdens zijn 1 mei-toespraak. Wie twee maanden aan een stuk met dagcontracten werkt voor dezelfde job, moet automatisch een vast contract krijgen, vindt hij. Opvallend: de socialisten breken ook een lans voor de werkgevers. "Kmo's die hun werknemers wél een eerlijk loon betalen en die wél correct bijdragen aan onze sociale zekerheid." Crombez verwees daarbij naar de transport-, bouw-, zorg- en schoonmaaksector, die "beschermd moeten worden tegen oneerlijke concurrentie" en sociale dumping uit bijvoorbeeld Oost-Europa. "Maar blijkbaar zijn wij de enigen die dat vinden. Blijkbaar zijn wij de enigen die vinden dat wie werkt, een eerlijk loon verdient."
PS
Ook aan Franstalige kant heeft PS-voorzitter Elio Di Rupo het over het "harde neoliberale" en "destructieve" programma van de huidige federale regering, dat hij na de verkiezingen van 2019 wil vervangen door een "nieuw sociaal pact". De Franstalige socialisten willen onder meer een minimumloon van 14 euro per uur invoeren. Nu bedraagt dat minimumloon 9,5 euro. Na de affaires die de PS het afgelopen jaar achtervolgden - door Di Rupo "moeilijkheden" genoemd - wil de PS de kiezers ervan overtuigen dat de socialisten in de verschillende regeringen nodig zijn. De PS zal er een sociaal pact op tafel leggen "dat alles zal herstellen wat MR en N-VA kapot hebben gemaakt".
PS-burgemeester Philip Close maakt dan weer van de gelegenheid gebruik om te pleiten voor meer sociale woningen. "We zullen altijd conservatieven op onze weg vinden die beweren dat dat allemaal niet nodig is, dat de bouw van sociale woningen slecht is voor die of die wijk. Dit moet onze strijd voor de komende jaren worden".
PVDA
PVDA ziet in het aanhoudende protest bij supermarktketen Lidl de start van een warme sociale lente. Dat zegt voorzitter Peter Mertens. "Bij Lidl hebben ze 'neen' gezegd. Niet één iemand. Maar velen. Heel velen. Als een lopend vuurtje. Winkels werden gesloten nog voor men een syndicale afgevaardigde had gezien." Laten wij ook neen zeggen, roept Mertens op. "Want niemand houdt die zotte werkdruk vol tot aan zijn 67 jaar. Niemand. De maat is vol, en overal wakkert het vuur van het sociaal verzet aan. Bij AB InBev, bij Telenet, bij Brussels Airlines, bij DDS-Verko."
MR
De Franstalige liberalen van de MR houden traditioneel ook een bijeenkomst op het Feest van de Arbeid. In Court-Saint-Etienne in Waals-Brabant verdedigden MR-voorzitter Olivier Chastel en premier Charles Michel het regeringsbeleid. "Economische en sociale ontwikkeling is het DNA van de MR", zei Chastel "Zowel in de federale als in de Waalse regering zorgen we voor nieuwe economische dynamiek om de koopkracht te verbeteren, nieuwe jobs te creëren en zo onze sociale zekerheid, onze gezondheidszorg en onze pensioenen veilig te stellen. We zijn al vier jaar aan het werk, we hebben een duidelijke visie. We willen een sterker land", zei premier Michel. Hij wees op de 180.000 jobs die er sinds het aantreden van zijn regering, in oktober 2014, zijn bijgekomen.
Vlaams Belang
Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken wil Vlaams geld in Vlaamse handen houden. Hij stelt dat er jaarlijks 12 miljard Vlaams belastinggeld naar Wallonië vloeit en dat de factuur van de immigratie goed is voor nog eens 7 miljard per jaar. "Wie wil dat ons sociaal systeem betaalbaar blijft, moet ervoor zorgen dat de import van nieuwe steuntrekkers eindelijk stopt en Vlaams geld in Vlaamse handen blijft," stelde hij.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Dag van de Arbeid , Charles Michel , Rudi Vervoort , Tom Van Grieken , Peter Mertens
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.