Het overlegcomité dat alle verschillende regeringen in ons land samenbrengt, is tot een tijdelijke oplossing gekomen voor de Britten in ons land wanneer de Brexit op 29 maart zou plaatsvinden zonder deal. In het verlengde daarvan neemt de Brusselse regering verschillende maatregelen om de Britten in onze hoofdstad moet geruststellen. "Al is de politiek wel laat in actie geschoten", zegt KUL-professor Steven Van Hecke.
Regering komt met maatregelen voor Brusselse Britten
Deze maatregelen komen er op vraag van de Europese Commissie die aan elk land vroeg om een 'unilateraal noodactieplan' op te stellen. De federale en regionale overheden moeten daarom naar oplossingen zoeken op vier gebieden: belastingen, werkvergunning of beroepskaart voor zelfstandigen, beroepskwalificaties en sociale zekerheid. Zij moeten nagaan welke problemen onder hun bevoegdheid vallen.
Een no-deal zal namelijk voor heel wat onzekerheid zorgen bij de Britten die hier wonen en werken. Wat met hun lopende werkcontracten of als deze aflopen en vernieuwd moeten worden? Of wat als je hier net tijdelijk werkloos bent, mag je dan blijven? Heb je nog recht op sociale zekerheid? Het zijn allemaal vragen waarvoor een oplossing moet gevonden worden.
Daarop kwam staatssecretaris van onder meer Buitenlandse handel, Cécile Jodogne (Défi), woensdag al met een nota. Met drie concrete maatregelen probeert de Brusselse overheid hier nu een antwoord op te bieden tot eind 2020, dezelfde tijdsduur als de overgangsperiode die in de afgekeurde deal staat.
Fictieve realiteit
De eerste moet komaf maken met problemen op het vlak van belastingen. Daarvoor wil Brussel een fictieve realiteit creëren op papier, waarbij het Verenigd Koninkrijk zogezegd nog tot de Europese Economische Ruimte behoort en dus nog binnen de Europese interne markt blijft.
Een tweede maatregel moet werkvergunningen afschaffen voor Britten die hier korter dan negentig dagen verblijven. De derde maatregel heeft dan weer betrekking op de sociale zekerheid en moet uitklaren wat er zal gebeuren met de kinderbijslag, waarvoor de gewesten sinds begin dit jaar bevoegd zijn.
“Als er geen afspraken zijn dan valt de UK automatisch onder de wetten voor ‘derde landen’ en deze zijn heel wat ingewikkelder en strenger dan de huidige regels”
“Het is de bedoeling dat alle Britten op deze manier de tijd krijgen om alles in orde te brengen om hier te kunnen blijven. Zo moeten ze geen schrik hebben voor de consequenties van een abrupte no deal eind deze maand,” klinkt het op het kabinet van Jodogne. BRUZZ maakte al een reeks over de onzekerheid die er heerst bij de Britten die hier verblijven en deze is er meer dan een jaar later nog steeds.
Extra deadline op 29 maart
Belangrijk is wel dat alles beslist en uitgevoerd wordt voor 29 maart, anders zullen verschillende Britten in een soort wettelijk vacuüm vallen. Een krappe deadline, maar wel een haalbare volgens het kabinet van Jodogne. “Het akkoord is er sinds gisteren, nu kunnen we volop ons werk doen en er het beste uithalen,” klinkt het.
Toch konden de overheden volgens professor in de EU-studies aan de KU Leuven, Steven Van Hecke, sneller in actie geschoten zijn. “Alle Belgische actoren zijn eigenlijk te laat in actie geschoten. Dat geldt zowel voor de overheden als bedrijven die dachten dat het wel in orde zou komen. Pas sinds januari is het echt gekanteld en wordt er naar een oplossing gezocht en dat is toch vrij laat.”
Toch volgen de nieuwe maatregelen volgens Van Hecke "de theorie van ‘het minste kwaad". "Als deze regelingen niet worden getroffen valt de UK namelijk automatisch onder de 'derde landen' en deze zijn ingewikkelder en strenger dan de huidige,” legt Van Hecke uit.
"Iedereen is een verliezer bij de Brexit, behalve de advocatenkantoren en juridische diensten die het zullen moeten uitklaren"
Wederkerigheid
En dan is er nog het punt van wederkerigheid. Men verwacht namelijk dat dezelfde rechten zullen gelden voor de Belgen in het Verenigd Koninkrijk, anders is er al helemaal geen sprake van deze vangnetten hier. Maar aangezien deze maatregelen unilateraal door België worden opgezet, heeft Groot-Brittanië nog niet expliciet toegezegd op deze maatregelen. Al zou dat volgens Van Hecke geen struikelblok mogen zijn.
“Er is al een akkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk wat deze onderwerpen betreft. Het struikelblok is de Noord-Ierse grens. Maar bij een no deal vervalt de deal in zijn geheel. Hoogstwaarschijnlijk zal Theresa May steun vragen in de House of Commons voor zo'n aparte regelingen.”
Een andere oplossing is er niet. "Eigenlijk is iedereen een verliezer bij de Brexit", besluit Van Hecke. "Behalve de advocatenkantoren en juridische diensten die het zullen moeten uitklaren."
Lees meer over: Brussel , Politiek , Samenleving , brexit , no deal , Cécile Jodogne , Steven Van hecke , tijdelijke oplossing
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.