Renovatie Byrrh-gebouw: moet OCMW Europese miljoenen terugbetalen?

Bettina Hubo
© BRUZZ
24/01/2017

De renovatiewerkzaamheden aan het Byrrh-gebouw zijn eindelijk begonnen, maar het is nog altijd niet zeker of het OCMW van Brussel-Stad, de initiatiefnemer, de destijds uitgekeerde Europese miljoenensubsidies mag behouden. De Europese Commissie beslist in maart.

Het OCMW kocht het industriële, deels beschermde gebouw naast het TIR-centrum (Transport International Routier) precies tien jaar geleden, in 2007. Vier jaar later lanceerde toenmalig OCMW-voorzitter Yvan Mayeur (PS) zijn ambitieuze plan om van het voormalige drankdepot een centrum voor stedelijke economie te maken. Kleine ondernemingen uit de logistieke en biosector zouden er onderdak krijgen. Voorts waren er vergaderzalen gepland, alsook een cafetaria en een grote crèche.

Voor de financiering - het project zou 25 miljoen euro gaan kosten - kreeg het OCMW flink wat subsidies, zo onder meer 10,8 miljoen euro van het EFRO-programma 2007-2013, een subsidie die fiftyfifty betaald wordt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het Brussels Gewest. Die subsidie was gebonden aan strikte deadlines. De laatste facturen moesten ingediend worden voor 31 december 2015 en het hele project moest operationeel zijn in maart 2017. Anders zouden ze in principe vervallen.

Parking en kostprijs hinderpalen
Het initiële project ging uiteindelijk niet door. Onder meer omdat de Commissie voor Monumenten en Landschappen bezwaar maakte tegen de geplande ondergrondse parking, bedoeld voor het laden en lossen van de bestelwagens, maar ook omdat het project, toen het eenmaal aanbesteed was, duurder bleek dan geraamd.

Eind 2014 blies het OCMW het plan af. Omdat het duidelijk was dat het OCMW het hele bedrag van de EFRO-subsidie nooit tijdig zou kunnen spenderen, kende de regering 3,3 miljoen euro van de subsidie toe aan een ander Brussels EFRO-project.

Van de overblijvende 7,4 miljoen euro had het OCMW al twee derde uitgegeven, onder meer voor de aankoop van het Byrrhgebouw.

Verwerking voedseloverschotten
Met de rest, aangevuld met de 4,4 miljoen euro restauratiesubsidie van de Brusselse regering, besloot het OCMW een ‘lichter’ project te realiseren. Volgens huidig OCMW-voorzitster Pascale Peraita (PS) wordt Byrrh een centrum voor de verwerking van verse voedseloverschotten afkomstig van de vroegmarkt en van supermarkten. Voor de verwerking en verkoop zullen leefloners ingezet worden. Ze denkt ook aan een biomarkt in het gebouw, dat nu ingericht wordt als een grote lege ruimte, zonder cafetaria of ander comfort.

Het ‘lichtere’ project, waarvan de werkzaamheden zopas begonnen zijn en dat eind 2018, begin 2019 klaar moet zijn, zal 12 miljoen euro kosten, de helft van het vorige bedrag dus. Vraag is of het OCMW de EFRO-subsidie mag behouden, nu het project ver buiten de tijdslimiet gerealiseerd wordt.

“Vestig daar de aandacht maar niet te veel op, we hopen het”, zei Peraita vorige week. De vorige Brusselse minister voor EFRO, Evelyne Huytebroeck (Ecolo), was in 2014 akkoord gegaan met een uitstel van twee jaar (operationeel in 2019) en minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft dat akkoord intussen bevestigd. Maar de Europese Commissie heeft het laatste woord en die maakt haar beslissing pas in maart bekend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni