Wie de N-VA ministers vervangt, is bekend. De koning heeft het ontslag van de N-VA-ministers en -staatssecretarissen bevestigd. Philippe De Backer (Open VLD) en Pieter De Crem (CD&V) worden minister. Didier Reynders (MR) krijgt nu naast Binnenlandse Zaken ook nog Defensie erbij.
Reynders krijgt Defensie, Asiel en Migratie voor De Block
De regering-Michel struikelde zaterdagavond over het VN-Migratiepact. De N-VA kan zich niet vinden in de goedkeuring van het pact door ons land, waarna Michel bekendmaakte dat de N-VA-ministers vervangen zullen worden door staatssecretarissen Pieter De Crem (CD&V) en Philippe De Backer (Open Vld). Zij zijn nu officieel minister.
De koning heeft beide staatssecretarissen zondag in die functie benoemd. Tegelijkertijd heeft koning Filip op voorstel van de premier het ontslag aanvaard van de drie N-VA-ministers Jan Jambon, Johan Van Overtveldt en Sander Loones en de twee staatssecretarissen Theo Francken en Zuhal Demir.
Intussen weet VRT NWS ook wie welke N-VA-bevoegdheden krijgt. De Crem wordt minister van Binnenlandse Zaken en vervangt zo Jan Jambon. Maggie De Block (Open VLD) neemt er de portefeuille van Theo Francken bij en wordt dus opnieuw bevoegd voor Asiel en Migratie.
Niet Denis Ducarme (MR), maar Didier Reynders wordt minister van Defensie (naast Buitenlandse Zaken). Dat zegt de woordvoerder van premier Michel. Alexander De Croo (Open VLD) krijgt er Financiën bij. Zijn bevoegdheid over Telecommunicatie en Administratieve Vereenvoudiging gaat naar Philippe De Backer. Kris Peeters (CD&V) neemt Gelijke Kansen van Zuhal Demir (N-VA) over.
In het parlement beschikt de 'nieuwe' coalitie slechts over 52 van de 150 zetels.
'Wat met asielquotum?'
Nu de verdeling van de bevoegdheden van N-VA bekend is, zijn een heel wat reacties gericht naar Maggie De Block. "Eerste opdracht voor De Block: de door Theo Francken georganiseerde crisis in onze hoofdstad stoppen", stelt Groen-fractieleider Kristof Calvo op Twitter. "Wat met asielquotum", vraagt journalist bij De Standaard Yves Delepeire zich af.
"Het huidig asielbeleid wordt voortgezet", zegt De Croo dan weer in De Zevende Dag. "Niemand in deze regering wil een opengrenzenbeleid."
'Vlaams Belang achterna'
Hoe dan ook zijn de Franstalige oppositiepartijen niet geneigd de nieuwe minderheidsregering-Michel te depanneren. Dat blijkt uit hun reacties op het vertrek van de N-VA uit de regering. "Het circus gaat verder", zei Ecolo-covoorzitter Zakia Khattabi zondag op La Première (RTBF).
In de studio van RTBF herhaalde ondervoorzitter van N-VA en Brussels parlementslid Cieltje Van Achter de woorden van Bart De Wever. "We wilden een compromis en zagen een premier die voor zijn regering gevochten heeft. Maar CD&V en Open VLD hielden dit tegen en zijn verantwoordelijk voor de regeringscrisis", aldus Van Achter.
"Jullie lopen achter het Vlaams Belang aan", reageert Ahmed Laaouej, PS-fractieleider in de Kamer en burgemeester van Koekelberg.
Of de N-VA-ministers ontslagen worden of ontslag nemen, wordt stilaan duidelijker. "Ik denk dat wij formeel gesproken ontslag nemen", zei Jambon in De Zevende Dag. "Wij sturen zo meteen onze ontslagbrief", bevestigde Jambon nog eens in de studio van RTBF.
'Marrakeshcoalitie'
Zaterdagavond lanceerde N-VA-voorzitter de term 'Marrakeshcoalitie' en 'Marrakeshpartijen' en ook dat lokte heel wat reacties uit. "In Franstalig België is men gechoqueerd door de term Marrakeshcoalitie. Het is een vernederende en populistische manier om het over het migratieprobleem te hebben", zei opiniërend hoofdredacteur van Le Soir Béatrice Delvaux in De Ochtend op Radio 1.
"Michel is geen premier van Marrakeshcoalitie, wel van coalitie van MR, CD&V en Open VLD. N-VA zal die coalitie vanuit oppositie steunen. Wie iets anders beweert schrijft zich in in framing van N-VA", reageerde politiek journalist bij De Standaard Bart Brinckman zaterdagavond al.
Lees meer over: Politiek , migratiepact , VN-migratiepact , federale regering , Charles Michel , regeringscrisis
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.