Reynders: 'Vooral winkelcentra en -straten zijn doelwit terreurgroep'

© brusselnieuws.be
25/11/2015

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is bezig aan een tournee langs buitenlandse media om het Belgische imago weer wat op te vijzelen. In een interview met de Amerikaanse tv-zender ABC zegt hij dat België op zoek is naar een groep individuen met zware wapens en kamikaze-explosieven, die het vooral gemunt hebben op commerciële centra.

Buitenlandminister Didier Reynders (MR) heeft de laatste dagen veel interviews gegeven. Hij probeert zo de imagoschade voor België te beperken, nadat ons land na de aanslagen in Parijs in de internationale media als een 'bolwerk van jihadi's' werd afgeschilderd.

Hoewel Reynders zelf de nadruk wil leggen op verijdelde aanslagen uit het verleden, ging het in interviews met de Amerikaanse tv-zenders ABC en CNN ook en vooral over de huidige situatie in België.

‘Kalasjnikovs’
Journalist Matt Gutman, die Reynders interviewde voor ABC, twitterde dat Reynders zou gezegd hebben dat “er ongeveer 10 zwaarbewapende terroristen met bommengordels rondlopen in Brussel, klaar om een aanslag te plegen zoals die in Parijs. Reynders geeft ook toe dat de staatsveiligheid faalde bij de aanslagen in Parijs”.

Maar Reynders’ kabinet reageerde misnoegd en zegt dat die uitspraken volledig uit de context getrokken zijn.

Reynders zegt in het interview inderdaad dat België op zoek is naar individuen die een aanslag zouden willen plegen zoals in Parijs. Hij zegt wel geen idee te hebben of het over tien of twintig individuen gaat. Ze zouden “zware wapens” en “zelfmoordbommen” bezitten. Het gaat om “kalasjnikovs” of “zelfs zwaarder dan dat”.

Reynders zou volgens ABC ook gezegd hebben dat "de belangrijkste bedreiging winkels en winkelcentra en andere vormen van commerciële activiteit betreft". Metro en scholen zijn volgens die inlichtingen minder geviseerd, maar "we moeten natuurlijk de beveiliging verzekeren".

‘Europese veiligheidsdiensten gefaald’
Reynders zegt in het ABC-interview verder nog dat de Europese veiligheidsdiensten gefaald hebben toen ze de aanslagen in Parijs niet konden voorkomen. “Maar wij vragen al jaren om meer samenwerking, en de laatste jaren is er een verbetering merkbaar.”

Ook in het Grand Journal van Canal + was Reynders te gast. Daar hield Reynders zich nog meer op de vlakte over het vermoedelijke aantal terreurstrijders dat in Brussel een aanslag wilde plegen. “Zijn het er een tiental? Een beetje meer, een beetje minder? We weten er niets van.”

Reynders gaf er wel de Franse media, die België "een draaischijf van het jihadisme" hebben genoemd, een veeg uit de pan. Hij zei dat de uitspraken hem hadden gechoqueerd, en herinnerde eraan dat het een uit Syrië teruggekeerde Fransman was die de aanslag op het Joods Museum uitvoerde. Hij veroordeelde ook publicist Eric Zemmour, die had opgeroepen Molenbeek te bombarderen.

"Wij hebben dezelfde problemen. Als er 130 doden in een stad vallen, betekent dat dat er daar ook iets foutgelopen is", zei de buitenlandminister. "Ik denk dat het een vergissing is om dan te zeggen dat alleen in het buitenland fouten worden gemaakt."

Bekijk het interview met Didier Reynders op ABC:

Aanslagen Parijs

De aanslagen in Parijs werden deels in Brussel gepland. De beschuldigden staan terecht in Parijs. Alle berichtgeving over de Brusselse link, vind je in dit dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , Samenleving , Aanslagen Parijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni