Annulaties stromen binnen in hotels

© brusselnieuws.be
23/11/2015

De Brusselse hotels krijgen elke minuut annulaties te verwerken. Dat zegt Marc Van Muylders van Horeca Brussel. Ook cafés en restaurants zien zwarte sneeuw door de terreurdreiging. De imagoschade kan de omzetcijfers nog een hele tijd naar beneden trekken.

Op de derde dag verhoogde terreurdreiging is al duidelijk dat veel Brusselse ondernemers economische schade ondervinden. Vooral in de horeca is de impact nu al voelbaar, zegt Marc Van Muylders, vicevoorzitter van de federatie aan FM Brussel.

"Cafés en restaurants kunnen niet lang dicht blijven omdat het personeel sowieso moet worden betaald", klinkt het. "Momenteel is er echter geen cliënteel. Vooral in de Vijfhoek, waar de zaken afhankelijk zijn van toeristen en pendelaars is het problematisch."

Helemaal catastrofaal is het gesteld met de hotelsector. "Waar maandag traditioneel de dag is dat hotels reservaties binnenkrijgen, zijn er nu elke minuut annulaties", aldus nog Van Muylders. "Om een voorbeeld te geven: een klein hotel vlakbij de Grote Markt heeft sinds het weekend al 140 annulaties binnen voor de komende drie maanden."

Imagoschade
Zelfs als de verhoogde terreurdreiging snel afloopt, kan de imagoschade nog enkele maanden de omzetcijfers naar beneden trekken. "De hotels krijgen veel vragen over Molenbeek. We zullen hard moeten werken met Visit Brussels om het vertrouwen terug te winnen."

De annulaties komen bovendien net voor de eindejaarsperiode met publiekstrekker Winterpret. Of dat evenement, dat jaarlijkst 1,5 miljoen - vaak buitenlandse - gasten trekt, plaatsvindt is nog niet duidelijk.

Daarnaast worden volgens werkgeverskoepel Beci ook heel wat congressen geschrapt. "Dat is dodelijk voor hotels, taxibedrijven, congrescentra en cateringbedrijven", zegt Olivier Willockx in De Tijd. "De imagoschade is zwaarder dan de directe impact van het weekend."

Voor de winkels is de impact nog niet duidelijk. Zaterdag, traditioneel de topdag van de week voor handelaars, sloot naar schatting één winkel op vijf de deuren door de terreurdreiging. Ook maandag zijn heel wat winkels dicht in Brussel. Het gaat vooral om grote winkels zoals Decathlon, Cora en Ikea. Ook shopping centers zijn gesloten. De meeste supermarkten zijn wel open, en ook in de meest particuliere winkels kunnen mensen terecht.

In eerste instantie zijn het dus vooral de grotere zaken die omzet verliezen. Comeos, de federatie van winkelketens, klaagt over een gebrek aan overleg met de federale overheid. "De improvisatie waarmee vandaag wordt gewerkt, zorgt voor te veel onzekerheid", klinkt het in een persbericht.

Comeos vraagt "een duidelijke, structurele oplossing, waarbij iedereen precies weet wat wordt verwacht wanneer het dreigingsniveau stijgt". Omdat er geen plan is, moet er worden geïmproviseerd en dat roept vragen op. "We vliegen blind: moeten we winkels sluiten? Moeten we extra veiligheidspersoneel inzetten? Wat mogen die mensen dan doen?"

Volgens de federatie werd die vraag ook al gesteld na de aanslag bij Charlie Hebdo. "We willen onze verantwoordelijkheid opnemen, we willen graag bijdragen tot verschillende preventiemaatregelen - maar dan moeten we eerst worden betrokken."

Aankopen uitstellen
Zelfstandigenorganisaties hopen ondertussen dat winkeliers de niet behaalde omzet van zaterdag nog zullen inhalen. Het kan immers dat mensen hun aankopen gewoon uitstellen. Al kunnen ze ook beslissen om buiten Brussel hun gading te zoeken als de dreiging aanhoudt. Wel verlies is er voor zaken die verse voeding verkopen. Waren die niet tijdig verkocht worden, moeten immers weggegooid worden.

Als de dreiging lang aanhoudt, moet wel worden nagedacht over steunmaatregelen voor de handelaars, klinkt het bij verschillende federaties. Unizo heeft alvast een ondernemerslijn geopend. Ondernemers kunnen op het gratis nummer 0800 20 750 terecht met hun vragen en krijgen via deze weg informatie over de te nemen maatregelen, aldus Unizo, dat haar leden oproept om de kalmte te bewaren en de veiligheid voorop te stellen.

De ondernemersorganisatie opende voorts een speciale webpagina, waarop ook al heel wat antwoorden te vinden zijn, onder meer op de vragen "Moet ik mijn personeel betalen als ik mijn winkel sluit omwille van de terreur? " en "Heb ik recht op compensaties?"

Dreigingsniveau 4 in Brussel

Wat zijn de gevolgen van het verhoogde dreigingsniveau in Brussel? En hoe staat het met het onderzoek? U leest er alles over in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie , Dreigingsniveau 4 in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni