Van 2019 tot en met 2022 inde de gemeente Sint-Joost kantoorbelastingen van de Europese Commissie voor het gebruik van de kantoren in de Convent Garden aan het Rogierplein. Dat was onterecht, oordeelde een rechtbank vorige maand. De gemeente moet ongeveer 5,5 miljoen euro terugbetalen.
Sint-Joost moet 5,5 miljoen euro terugbetalen aan Europese Commissie: 'Wanbeleid Kir'
Dat schrijft RTBF. Op 23 maart sprak de Franstalige rechtbank van Eerste Aanleg van Brussel zich uit over een zaak die de Europese Commissie had aangespannen tegen Sint-Joost-ten-Node. De rechtbank oordeelde dat de gemeente jarenlang onterecht kantoorbelastingen had geëist van de Europese Commissie.
Sinds 2019 eist de gemeente dat de Europese Commissie belastingen betaalt voor het gebruik van de kantoren in de Convent Garden, een gebouw van honderd meter hoog aan het Rogierplein, maar Europese instellingen moeten in principe vrijgesteld zijn van kantoorbelastingen, oordeelde de rechtbank. Die beval de gemeente om de onterechte kantoorbelastingen terug te betalen.
'Wanbeleid'
Voor het jaar 2019 gaat het om 1,2 miljoen euro en 70.000 euro interesten. Voor de periode 2020 tot en met 2022 gaat het om ruim 4 miljoen euro en meer dan 100.000 euro aan interesten. In totaal moet de gemeente ongeveer 5,5 miljoen euro terugbetalen.
"Dit is een nieuw bewijs van het wanbeleid dat het Kir-team aan de dag legt," vindt oppositielid Frédéric Roekens (Groen). Hij benadrukt dat het niet de eerste financiële blunder is onder het gezag van burgemeester Emir Kir. Zo bleek in oktober vorig jaar dat de gemeente meer dan 60.000 euro interesten moest ophoesten, omdat het facturen niet op tijd betaalde. Daarnaast liep de gemeente achterstand op in de betaling van de dotaties aan de politiezone.
Gemeente gaat niet in beroep
Vorige week besliste het college dat de gemeente niet in beroep zal gaan tegen de gerechtelijke uitspraak, omdat ze dan nog meer fiscale inkomsten zou kunnen mislopen. In beroep gaan zou catastrofale gevolgen kunnen hebben voor de gemeente, klonk het toen.
Kir zelf benadrukt dat de gemeente de Europese Commissie nooit direct belast heeft. De Commissie huurde de kantoren namelijk van een vastgoedbedrijf, dat volgens de burgemeester gelinkt is aan de Bank of China.
"Het is een complexe zaak waarin de naakte eigenaar, het vastgoedbedrijf, een overeenkomst had met de vruchtgebruiker, de Europese Commissie. Die laatste heeft de gemeente nooit belast en die zal ook geen geld terugkrijgen," zegt hij via zijn woordvoerster. "Volgens de rechtbank had de gemeente het recht om de naakte eigenaar te belasten. Tegelijk stelt de rechter dat het huidige belastingsreglement tot discriminatie kan leiden tussen de naakte eigenaars en vruchtgebruikers. Daarom zullen we dat reglement moeten herbekijken."
"Als gemeente boeken we winst met onze gemeentelijke belastingsstrategie, ook al geldt dat niet voor dit specifieke dossier," maakt Kir zich sterk. Volgens hem leverde de kantoortaks in 2013 twee miljoen euro op. Vorig jaar ging het om bijna elf miljoen euro. "De proactieve zoektocht naar middelen blijft een prioriteit voor de armste gemeente van het land."
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Politiek , Emir Kir , kantoorbelasting