Enkel in Elsene, Sint-Jans-Molenbeek, Koekelberg, Schaarbeek en Anderlecht zit de burgemeester de gemeenteraad nog voor. In de veertien andere Brusselse gemeenten neemt een ander gemeenteraadslid de rol van voorzitter op zich.
Slechts vijf Brusselse burgemeesters zitten gemeenteraad voor
Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 moeten gemeenteraden niet langer door de burgemeester worden voorgezeten. Er kon ook een gemeenteraadsvoorzitter aangeduid worden. Die krijgt dan een dubbele aanwezigheidspremie.
Waar er in 2012 nog veel burgemeesters twijfelden, zijn de meesten zeven jaar later overtuigd van de strikte scheiding. "Het houdt geen steek dat de uitvoerende macht controle uitoefent op de wetgevende macht. De burgemeester bevond zich zo in een schizofrene positie", verklaart Hervé Doyen (CDH) in La Capitale.
Doyen was in Jette de eerste Brusselse burgemeester die zijn voorzittersrol afstond. "Er schuilt een democratische logica achter", vult Olivier Deleuze (Ecolo), burgervader van Watermaal-Bosvoorde, aan. Zijn gemeente volgde net als Oudergem en de Woluwes in 2012 het voorbeeld van Jette.
In Brussel-Stad, Evere, Ganshoren en Saint-Gillis rijpten de geesten in de loop van de vorige legislatuur. En met de installatie van de nieuwe gemeenteraden na de verkiezingen van oktober 2018 gingen ook Etterbeek, Vorst, Sint-Joost-ten-Node en Ukkel overstag.
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Politiek , burgemeester , gemeenteraadsvoorzitter
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.