Brussels minister Pascal Smet (SP.A) ging in De Zevende Dag in debat met N-VA-parlementslid Cieltje Van Achter over de opvang van (transit)migranten. Zij pleitte voor meer politieacties in en rond het Noordstation. Maandagochtend houdt minister Jan Jambon (N-VA) net daarover een overleg.
Smet: 'Spierballengerol in Noordstation helpt ons niet verder'
Vrijdag liet de Brusselse regering al weten opnieuw een opvangcentrum voor migranten te zullen openen. Nadat een einde aan de winteropvang kwam, trokken veel sans-papiers opnieuw naar het Noordstation. Een opvangcentrum moet vermijden dat de situatie in en rond het station uit de hand loopt.
Maar volgens Van Achter zal zo’n opvangcentrum de problemen in de Noordwijk en daarbuiten net verergeren. Ze vreest dat opvang net meer migratie naar Brussel zal aanmoedigen. Volgens de N-VA moet er meer ingezet worden op politieacties in en rond het Noordstation, kwestie van migranten te identificeren en mensensmokkelaars te ontraden.
Smet heeft naar eigen zeggen geen probleem met politieacties, maar volgens hem is dat maar een deel van het verhaal. “Je kan mensen oppakken, maar moet ze twee uur later opnieuw vrijlaten”, zei de minister. “We hebben oplossingen nodig, geen spierballengerol. Daarom steekt de Brusselse regering de hand uit naar de federale overheid, om samen rond de tafel te gaan zitten. Maar Francken antwoordt niet op onze brieven.”
De socialist stipte daarnaast aan de federaal minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) eigenlijk al politieacties kan uitvoeren in Brussel Noord. Het station valt immers onder zijn bevoegdheid. Van Achter stipt evenwel aan dat het niet de bedoeling kan zijn dat een minister op eigen houtje politieacties uit laat voeren. Vooral omdat die ook niet doorgetrokken zouden kunnen worden naar de perrons voor de bussen, die niet onder Jambons bevoegdheid vallen.
Wie betaalt?
Tot slot kwam ook de kostprijs van het centrum weer ter sprake. De Brusselse regering wil die doorschuiven naar Francken, omdat (de opvang van) personen zonder papieren onder de bevoegdheid van de federale overheid valt. Maar volgens Van Achter zal de federale regering niet betalen voor een centrum dat het niet wil.
Smet liet opnieuw verstaan dat de factuur niet de essentie is, maar dat de Brusselse regering desnoods naar de rechter trekt om het geld bij de federale overheid te bekomen.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Asiel en Migratie , transitmigranten
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.