| Winter 2023: tussen de Pachecolaan en de Nieuwstraat liggen daklozen hier en daar op de grond.

Raad van Europa vraagt België om opvangnetwerk voor asielzoekers te vergroten

© Belga
20/09/2024

Het Comité van Ministers van de Raad van Europa heeft België opnieuw gevraagd om zijn opvangnetwerk voor asielzoekers aanzienlijk te vergroten. De huidige maatregelen volstaan niet, zo oordeelt het Comité in een beslissing die vrijdag is gepubliceerd.

Het Comité stelt vast dat België maatregelen heeft genomen om extra plaatsen vrij te maken en asielaanvragen versneld te behandelen, maar die zijn "ontoereikend". Ons land wordt gevraagd om "de capaciteit van hun opvangnetwerk zo snel mogelijk aanzienlijk en duurzaam te verhogen om de huidige crisis op te lossen".

Er wordt onder meer aangedrongen op voldoende budget, een tijdschema en een versterkte samenwerking tussen de verschillende beleidsniveaus.

Voor het federaal migratiecentrum Myria en het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM) komt de conclusie niet als een verrassing. "Tussen midden juni 2023 en midden juni 2024 is het aantal personen op de wachtlijst voor een opvangplaats bijna verdubbeld, van 2.114 naar 4.097 personen", stellen Myria en het FIRM, die in juli hun bevindingen hadden gedeeld met de Raad van Europa.

Volgens Myria en het FIRM is de toename van de opvangcapaciteit "duidelijk onvoldoende". "Door na te laten om sommige maatregelen te nemen, toont de overheid onvoldoende politieke wil om deze humanitaire crisis op te lossen", besluiten Myria en het FIRM.

'Blijft prioriteit'

In een reactie stelt ontslagnemend staatssecretaris van Asiel en Migratie Nicole de Moor dat de zoektocht naar opvangplaatsen "een absolute prioriteit" blijft. "Tegelijkertijd bestaat het antwoord op de opvangcrisis niet enkel in het creëren van meer opvangplaatsen", meent ze.

De Moor wijst erop dat de instroom van asielzoekers in België zeer hoog blijft in vergelijking met andere Europese landen. De CD&V-staatssecretaris pleit dan ook voor "een meer evenredige lastenverdeling op Europees niveau".

Het nieuwe Europese asiel- en migratiepact biedt volgens haar hiervoor "een structurele oplossing".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Asiel en Migratie , Nicole De Moor , Raad van Europa , Brussel Kort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni