Nicole de Moor (CD&V) uit Kuregem is de nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Haar voorganger en partijgenoot Sammy Mahdi omschreef haar als 'de zachte Margareth Thatcher'. Maar klopt dat ook? Een portret.
| Nicole de Moor
De Moor (38) komt uit Sint-Gillis-Waas, maar is na haar rechtenstudie in achtereenvolgens Gent en Amsterdam, in Brussel neergestreken. Eerst in Brussel-Stad en daarna in de Anderlechtse wijk Kuregem, waar ze al zo'n tien jaar woont en twee kinderen heeft schoollopen.
Haar carrière begon ze in het Vlaams Minderhedencentrum, wat nu het Agentschap Inburgering en Integratie is. "Het is in die hoedanigheid dat ik haar leren kennen heb", zegt Didier Vanderslycke van partnerorganisatie Orbit vzw. "Ik ken haar als iemand die zelf haar oor te luisteren legt. Sommige politici voeren dialogen voor de bühne. Maar zij neemt daadwerkelijk elementen uit die gesprekken mee naar het beleid."
Een 'warme Thatcher' zou hij haar dan ook niet noemen. "Dat vind ik niet helemaal passen, want die harde lijn die door de naam 'Thatcher' wordt opgeroepen, zie ik niet. Ze is in geen enkel opzicht een stuurs iemand, en ook niet conservatief."
Crisis bezworen
Toch zijn er ook kennissen die die omschrijving wel vinden kloppen. "In die zin dat, als ze dat nodig vindt, het been ook stijf houdt", zegt Anne Mertens, die lijststrekker was voor CD&V in Anderlecht, waar Nicole de Moor nog co-voorzitster was. "Dan is ze een harde Thatcher, zodat je het zeker zult verstaan. Maar eigenlijk is ze vooral goed in het zoeken van een middenweg, naar wat je samen kan doen. Dat heeft ze bewezen in de kleine crisis die CD&V Anderlecht doormaakte na het vertrek van (ex-schepen) Walter Vandenbossche. En ze kan heel goed praten."
Haar lokaal engagement heeft ze - met inbegrip van de talloze vergaderingen - altijd stipt opgenomen, ook al waren haar jobs erg veeleisend. In 2009 al, toen ze werkte aan haar doctoraat in de filosofie, adviseerde ze het kabinet van Melhior Wathelet (toen CDH, nu Les Engagés) rond regularisatie. Daarna werkte ze voor de CD&V-kabinetten van achtereenvolgens Kris Peeters, Nathalie Muylle en Koen Geens.
Sinds oktober 2020 is ze kabinetschef van Sammy Mahdi, en in die hoedanigheid loste ze dan ook haar rol als co-voorzitster van CD&V Anderlecht.
"Ook als kabinetschef bleef ze erg toegankelijk. Stelde je een vraag, dan kreeg je vijf minuten later al een antwoord"
"Zelfs dan bleef ze nog altijd erg toegankelijk", zegt Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V). "Zo stelde ik haar enkele maanden geleden een inhoudelijke vraag. Vijf minuten later was ze daar al met het antwoord, dat dan ook nog eens erg to the point was. Terwijl je als kabinetschef toch bedolven wordt onder de mails en telefoons."
Voor Debaets zijn alle superlatieven die in de media gebruikt worden om haar te omschrijven, dan ook terecht. "Geen tafelspringer, maar een stille, harde werker met een enorme dossierkennis. En een warme Thatcher? Dat vind ik wel nog goed gevonden. Er zijn regels en procedures die moeten gevolgd worden, maar ze is ook heel rechtvaardig. Ik associeer haar zeker niet met de kille asociale politiek van Thatcher, maar wellicht daarom dat Mahdi er 'warme' voor geplaatst heeft (lacht)."
De heimat
Warm, vriendelijk, menselijk. Het zijn ook woorden die minister voor Brussel Benjamin Dalle (CD&V) gebruikt. "In de campagne van 2019, toen zij eerste opvolger was (en Dalle lijsttrekker, bvr) hebben we samen veel huisbezoeken gedaan. Dat was heel fijn om met haar te doen, ze is zeer innemend, altijd met de glimlach. Maar daarnaast is ze ook wel doortastend en daadkrachtig."
En net zo iemand kiest er dan voor om Brussel te verlaten. Binnen enkele maanden al keert De Moor terug naar haar heimat, het Waasland. De reden is dubbel. Enerzijds spelen electorale motieven mee: in Oost-Vlaanderen kan ze electoraal beter renderen voor de partij. Maar anderzijds spelen er ook persoonlijke motieven. "Om weer dichter bij mijn familie en vrienden te wonen", zegt ze zelf daarover. Die verhuis stond trouwens al langer gepland, lang voor Mahdi haar maandag vroeg om staatssecretaris te worden.
"Als Brusselaar vind ik die verhuis natuurlijk enorm jammer", zegt Dalle. "Maar ik begrijp haar afweging: ze is van daar en heeft er nog veel contacten."
"Angela Merkel is een beter rolmodel dan Thatcher, maar dat ze vooral zichzelf blijft. Ze heeft kwaliteiten genoeg."
Ook Michael De Cock, directeur van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) ziet haar niet graag vertrekken. De Moor zetelde in de raad van bestuur, maar moest haar zitje opgeven toen ze inging op de vraag van Mahdi. "Ze is al bedankt door de voltallige raad van bestuur", zegt hij. "Ze was een goed bestuurslid, met een hart voor cultuur en iemand die haar dossiers zeer goed kent, nauwgezet en accuraat.
Een warme Margareth Thatcher? Bof, dat is hoe ze haar nu in de markt willen zetten maar bij mij doet het niet echt een belletje rinkelen. Er hebben sinds de jaren tachtig zoveel politici aan de weg getimmerd. Angela Merkel zou een beter rolmodel zijn als christendemocrate. maar dat ze maar vooral zichzelf blijft. Ze heeft kwaliteiten genoeg."
Lees meer over: Anderlecht , Brussel , Politiek , Asiel en Migratie , staatssecretaris