In een uitgelekte nota van toekomstig burgemeester Philippe Close staan enkele maatregelen die de Stad Brussel wil treffen na het Samusocial-schandaal. Zo wil de Stad dat er in de raden van bestuur van vzw’s gelinkt aan de stad voortaan maximaal twaalf bestuurders zetelen en dat hun vergoedingen worden begrenst op 78 euro bruto per vergadering. De gesprekken verlopen in een constructieve sfeer, maar over de forfaitaire vergoedingen en de decumul is nog onenigheid.
Stad wil minder bestuurders en lagere vergoedingen
De gesprekken over de hervormingen binnen het Brusselse stadsbestuur lopen parallel met de werkgroep Goed Bestuur in het Brussels parlement, op gewestelijk niveau dus. Maar Close wil ook binnen de Stad Brussel snel met een aantal maatregelen komen na de buitensporige vergoedingen bij de vzw Samusocial en het gebrek aan transparantie bij heel wat andere Brusselse vzw’s.
Close stelde ondertussen al een voorlopige nota op, het resultaat van de gesprekken die hij met meerderheid en oppositie voert. In die nota, die De Morgen kon inkijken, staat onder meer dat de Stad “de ambitie heeft om een excellentiepool te worden inzake goed bestuur.”
Er staan ook al enkele concrete maatregelen vermeld in de nota. Zo wil de Stad Brussels het aantal bestuurders in vzw’s gelinkt aan de stad beperken. Voortaan zouden er maximum 12 mensen in de raad van bestuur mogen zetelen. Naast een mix van meerderheid- en oppositieleden moeten daar ook twee onafhankelijke experten bij zijn.
Verder moeten ook alle vergoedingen in die raden van bestuur begrensd worden. Zo zou een bestuurder voortaan maximaal 78 euro bruto per zitting krijgen.
Nog discussiepunten
Vergoedingen voor voorzitters en ondervoorzitters zouden echter wel nog hoger kunnen liggen, via een forfaitair vergoedingssysteem die ook vervoersmaatschappij MIVB hanteert. Over dat punt is nog discussie, net zoals over het aantal mandaten per persoon en de decumul tussen parlementslid en een schepen- of burgemeestersambt.
Een ander belangrijk punt is het snoeien in het aantal vzw’s en structuren die in het verleden al te vaak ontsnapten aan de controle van de gemeenteraad. Maar dat debat moet ten gronde gevoerd worden, klinkt het bij de oppositie, om zo het hele systeem uit te kleden en het debat over de kerntaken van de overheid te kunnen voeren.
Toch zal Close nog voor de zomer al met maatregelen naar buiten willen komen om zo al een duidelijk signaal uit te sturen. Volgende week staat er nog een lange vergadering gepland met oppositie en meerderheid, mogelijk wordt daarna ook het gecorrigeerd en uitgebreid mandatenkadaster gepubliceerd.
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.