Molenbeek sluit de rekeningen van 2012 af met een tekort van anderhalf miljoen euro. Prompt ontstaat een steekspel tussen meerderheid en oppositie over wie verantwoordelijk is voor het deficit.
Steekspel over Molenbeekse begroting
De Molenbeekse MR-CDH-Ecolo-meerderheid kon het gemeentelijke tekort met het laatste beetje reserve nog beperken tot anderhalf miljoen euro. Maar nu zijn de reserves op. Is dat erg? Financiënschepen Abdelkarim Haouari (CDH) zegt van niet.
“Alles hangt van de context af. In 2012 vielen de inkomsten uit onroerende voorheffing hoger uit dan begroot. Men kan ook stellen dat het begrotingsresultaat al bij al nog meevalt.” Maar Haouari beseft wel dat er in de toekomst dus niet meer in het rood mag gegaan worden. “Jaar na jaar is er geld uit die reserves genomen om tekorten bij te passen. Nu zullen we de gemeentewerking moeten rationaliseren.”
Nu kan het tekort op twee manieren politiek geïnterpreteerd worden. De meerderheid wijt het tekort grotendeels aan de hoge personeelskosten van de gemeente. Haouari: “Er zijn twaalf personeelsleden per duizend inwoners, en 42 procent van onze werkingskosten worden besteed aan personeel. In 2012 werden er maar liefst 51 extra personeelseden aangeworven, meer dan er begroot was.” De Financiënschepen wil niet zozeer gezegd hebben dat dat de schuld is van de PS, die toen in de meerderheid zat. Andere leden van de meerderheid doen dat wel.
De andere visie is die van de PS, nu de grootste oppositiefractie. Volgens hen gebeurden alle aanwervingen met consensus binnen het voormalige schepencollege, waar MR en CDH ook deel van uitmaakten. “Stop dus te zeggen dat alles de schuld is van de PS,” zegt oppositieleider Jamal Ikazban. “Die benoemingen waren nodig gezien de bevolkingsgroei. De gemeente moet dienstbaar blijven aan de bevolking. Maar de MR voert nu natuurlijk gewoon haar programma uit. Dat is: rationaliseren en de taxen verhogen voor de armen, en de rijke Molenbekenaars zoveel mogelijk ontzien.” Waarop schepen Haouari: “Vertelt u eens hoe een gemeente alleen armen kan belasten?”
Ikazbans collega Dirk De Block van de PVDA trekt de lijn van de PS door: “De gemeente heeft de reserves opgebruikt, dus zal het geld wel bij de burger moeten gezocht worden.”
Schepen Haouari ontkent niet dat de gemeente nieuwe taksen heeft ingesteld, zoals een taks op leegstand. “Maar dat is geen grote inkomst op lange termijn want ze zet mensen aan om hun huizen te verzorgen en braak te bebouwen. Ze heft zichzelf met andere woorden op.”
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.