Studie moet leiden tot museum moderne kunst in Vanderborghtgebouw

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
05/02/2013
Federaal staatssecretaris van Wetenschapsbeleid Philippe Courard (PS) lanceert een studie voor het totstandkomen van een publiek-private samenwerking voor het Vanderborghtgebouw. Daar moet het museum voor Moderne Kunst tijdelijk onderdak krijgen. De inspectie van Financiën gaf alvast een gunstig advies. Er komt ook een kunstboekenhandel.

Voormalig minister van Wetenschapsbeleid Paul Magnette (PS) had er lang op gewacht, zijn opvolger, kersvers staatssecretaris Philippe (Courard) iets korter: het advies van de Inspecteur van Financiën betreffende de verbouwingswerken van het Vanderborghtgebouw, ook bekend als het Dexia Art Center, in de Schidknaapsstraat tot een museum voor moderne kunst. Dat advies is er nu, en is positief. In principe gaat het om een tijdelijke oplossing, in afwachting dat het museum elders een definitief onderkomen krijgt.

Voorwaarde
Het advies stelt wel als voorwaarde dat behalve de overheid ook een privé-sponsor zijn duit in het dakje doet. Daarom lanceert Courard nu een studie waarin de samenwerking tussen het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKB), de Stad Brussel (eigenaar van het gebouw) en private partners wordt geschetst. Als voorbeeld citeert hij het Magritte Museum.

Het schepencollege van de Stad Brussel gaf tijdens de vorige legislatuur al zijn goedkeuring om het gebouw via een erfpacht gratis af te staan aan de federale overheid. In ruil verbindt de federale overheid er zich toe de renovatiewerken uit te voeren en te betalen, met de steun, van de privé-sector. De werken worden geraamd op 11 miljoen euro. Het nieuwe schepencollege moet dit akkoord bevestigen. De woordvoerster van burgemeester Freddy Thielemans (PS) bevestigt aan brusselnieuws.be dat dat geen enkel probleem zal zijn.

Kunstboekenwinkel
Het gebouw bestaat uit vijf verdiepingen met een totale oppervlakte van 6.686 vierkante meter, met voorts ook 1.555 vierkante meter bergruimte. Naast de vaste collecties van de XXste en XXIste eeuw zouden er ook tentoonstellingen worden georganiseerd en pedagogische en educatieve activiteiten. Voorts komt er ook een kunstboekenwinkel en een ruimte voor evenementen en kantoren.

In de hypothese dat het museum nadien verhuist naar een nieuwe vaste stek, wil directeur Michel Draguet in het Vanderborghtgebouw het Muziekinstrumentenmuseum onder brengen. Dat zou dan uitgroeien tot een Cité de la Musique naar Parijs voorbeeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni