De ‘ja maar’-communicatie van Alain Maron (Ecolo) over het Covid Safe Ticket valt slecht bij veel betrokkenen. Het is niet de eerste keer dat de minister die de coronacrisis moet bedwingen onder vuur ligt.
Tandengeknars over corona-aanpak Alain Maron
Even terug naar woensdag: de verschillende regeringen in ons land zijn het net eens geraakt over een regeling waarbij deelstaten de toepassing van het Covid Safe Ticket (CST, ook wel bekend als coronapas) op hun grondgebied kunnen uitbreiden. Onder meer in de horeca kan zo’n coronapas daardoor een voorwaarde worden om te consumeren.
Het is een moment waar de Brusselse regering al een tijdje op wacht. De vaccinatiegraad in het gewest slabakt immers, de modellen voorspellen een piek van de vierde golf begin oktober en ook de druk op de ziekenhuizen groeit.
Groot is dan ook de ergernis bij veel betrokkenen als gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo) meteen twijfel zaait over de invoering van het Covid Safe Ticket. Dat doet hij op verschillende manieren. Het CST zal énkel ingevoerd worden als de besmettingscijfers dat nodig maken én het ook de sluiting van bepaalde sectoren kan verhinderen, laat Maron meteen weten. Of de horeca er dan wel zal bij zijn, dat laat hij in het midden. 1 oktober, dat lijkt de bevoegde minister toch wat vroeg. En jazeker, hij is er trots op dat Ecolo de toepassing heeft beperkt tot 16-plussers.
"Een gezondheidsminister moet daadkracht uitstralen"
Het is daarbij niet enkel de inhoud van wat Maron zegt, die kritiek oogst. Zijn communicatie zorgt er alleen maar voor dat het draagvlak voor de coronapas al op voorhand wordt ondermijnd, is ook de teneur. “Een gezondheidsminister moet daadkracht uitstralen,” vindt Brussels parlementslid Céline Fremault (CDH), die het op BX1 ook heeft over een strategie van 2 stappen vooruit en een achteruit.
De kritiek leeft niet enkel bij de oppositie, maar ook in de Brusselse regering, waar met name de PS en One.brussels-Vooruit al langer pleiten voor een snelle invoering van de coronapas. En de frustratie bij de regeringspartners gaat verder dan enkel de kwestie coronapas. Er wordt hem ook een algemeen gebrek aan sense of urgency aangewreven.
Minderjarigen
Maron ligt dan ook niet voor het eerst onder vuur voor zijn aanpak van de coronacrisis. Terwijl de vaccinatiecampagnes in zowel Vlaanderen als Wallonië deze zomer op volle toeren draaiden, schoot het in Brussel veel trager op. Met name de vaccinatiegraad bij minderjarigen viel daarbij op: op een moment dat in Vlaanderen al 40 procent van die groep een eerste prik had gekregen, was dat in Brussel nog maar 13 procent. Geen toeval, gaf Marons woordvoerder van dienst toe. “We concentreren ons eerst op de groepen waar de gezondheidsrisico’s het grootst is.”
"Elke beslissing is genomen door de hele regering"
Ondertussen blijkt dat het coronavirus in Brussel vooral erg aanwezig is bij die zelden gevaccineerde 12-17-jarigen. En de nationale besmettingskaart laat er geen twijfel over bestaan: de Brusselse gemeenten nemen er zowat de hele top 10 in. De kaart is daarbij zowat een negatief van de Belgische vaccinatiekaart, waarop Brussel net erg licht kleurt.
In het algemeen valt het ook op dat Maron maar zelden op de voorgrond treedt tijdens de coronacrisis, een kritiek die vroeger ook al minister-president Rudi Vervoort (PS) te beurt viel. Die rol laat Maron liever aan crisismanager en hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie Inge Neven. De manier waarop zij die rol invult oogst doorgaans lof. Alleen kan een tijdelijke crisismanager nooit met hetzelfde gewicht en dezelfde boodschap communiceren als een bevoegde minister. Zelfs wie expliciet hengelt naar de stem van de Maron, komt daarbij vaak van een kale reis thuis. Een interview over de Brusselse vaccinatiecampagne? Dat ligt moeilijk.
Achterban
Op de achtergrond speelt ten slotte mee dat de achterban van Ecolo veel kritischer is over zowel vaccins als het gebruik van een coronapas, dan de gemiddelde kiezer. De week waarin Maron communiceert over de coronapas heeft hij de stem van die achterban wellicht nog wat luider in de oren dan gewoonlijk. Het weekend ervoor vond immers VertPop plaats, een debatfestival voor de partijleden.
Gevraagd om een reactie laat Alain Maron weten dat de regering eensgezind is over de implementatie van de coronapas. Hij benadrukt ook dat dat aanpak van de coronacrisis een verantwoordelijkheid was van die hele regering. “Elke beslissing is genomen met de regering, die elke week bijeenkomt.”
Het kabinet van Maron benadrukt verder “de perfecte relatie tussen de administratie en het kabinet. Met duidelijk gedefinieerde rollen tussen Inge Neven en Alain Maron.”
Lees meer over: Brussel , Politiek , Gezondheid , Alain Maron , covid safe ticket , aanpak coronacrisis
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.