Op het traditionele Te Deum woont de koninklijke familie samen met politieke hoogwaardigheidsbekleders een katholieke viering bij. Kerk en staat zijn hier dus niet gescheiden. Is dat nog van deze tijd, vraagt professor grondwettelijk recht Hugues Dumont (USL) zich af. "Een oecumenische viering zou beter zijn."
'Te Deum ondermijnt scheiding tussen kerk en staat'
Lees ook: Guy Vanhengel (Open VLD) roept Brusselaars op 'zich te verenigen voor de staatshervorming'
De laatste weken ging het er soms heftig aan toe in de discussie over de neutraliteit van de gesluierde Ihsane Haouach, de door Ecolo voorgedragen regeringscommissaris voor de Gelijkheid van Man en Vrouw. De bitse discussie eindigde met haar ontslag.
Daarop verder bouwend, kan men zich afvragen of het Te Deum nog van deze tijd is, zegt grondwetspecialist Hugues Dumont (Universiteit Saint-Louis) in La Libre.
Wij loven God
Voor de goede orde: De hymne Te Deum laudamus - God wij loven u - wordt jaarlijks twee keer gezongen. Een keer op 15 november en één keer op de nationale feestdag, in aanwezigheid van de koninklijke familie en heel wat politieke hoogwaardigheidsbekleders.
Waardoor de staat niet meer neutraal is, stelt Dumont. "Het is een traditie, maar elke cultus moet iets kunnen bijbrengen aan het publieke debat. In deze context vind ik een oecumenische ceremonie beter geschikt, één die alle erediensten, inclusief het secularisme, naar voren schuift."
Professor Dumont erkent ook de moeilijkheid om zo'n idee in de praktijk te brengen. "Het is niet aan katholieken om een pluralistische ceremonie te organiseren, het moet gebeuren via een partnerschap tussen religies en secularisme".
Maar als dat niet mogelijk blijkt, moet het Te Deum dan worden afgeschaft? "Zo ver zou ik niet gaan", stelt Dumont.
Debat voeren
Wel wil hij het debat over de scheiding tussen kerk en staat op scherp zetten, dat nu met twee maten en gewichten lijkt te meten.
"Er is een reeks vragen die moet worden opgelost en deze vragen zijn erg gevoelig. Omdat we ervoor moeten zorgen dat de principes van gelijkheid en non-discriminatie worden gerespecteerd. Het zou onbevredigend zijn als onze samenleving totaal geen spiritueel gezichtspunt had. Het is immers legitiem dat de verschillende erkende sekten hun mening kunnen uiten over de fundamentele vragen van de samenleving, zonder daarbij religieuze argumenten te gebruiken, want die argumenten moeten ook voor niet-gelovigen hoorbaar zijn."
"Dit debat moet met kalmte en gewicht worden gevoerd", stelt de professor nog. "Als de stelling van inclusieve neutraliteit (die van het handelen) en die van exclusieve neutraliteit (absoluut geen levensbeschouwlijke tekenen) allebei geldige argumenten bevatten, is die van inclusieve neutraliteit sterker als het gaat om respect voor grondrechten ."
Twitter reageert
Ook op Twitter vragen sommige waarnemers zich af waarom het Te Deum nog bestaat, of dat men toch minstens met twee maten weegt. Een kleine bloemlezing van de opvallendste reacties.
Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Politiek , scheiding van kerk en staat
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.