Ihsane Haouach, de regeringscommissaris bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen die de afgelopen weken meerdere keren in opspraak kwam, kan zich geen fouten meer permitteren. Dat liet premier Alexander De Croo (Open VLD) donderdagmiddag alvast uitschijnen in de Kamer. "Er is geen enkele ruimte meer voor nieuwe incidenten of controverse in dit domein", zei hij.
De Croo over Haouach: 'Geen ruimte meer voor nieuwe incidenten'
Haouach kwam al bij haar benoeming bij het IVGM enkele weken geleden onder vuur te liggen. De vrouw draagt een hoofddoek, en dat ligt vooral bij de Franstalige liberale regeringspartij MR moeilijk, omdat dat zou vloeken met de neutraliteit van de staat. Afgelopen weekend kwam de regeringscommissaris opnieuw in opspraak door een uitspraak in een interview met Le Soir. Daarin vroeg ze zich af hoe de scheiding tussen kerk en staat "kan passen in een veranderde demografie".
Premier Alexander De Croo en staatssecretaris voor Gendergelijkheid Sarah Schlitz (Ecolo) kregen er donderdagmiddag van zowat elke fractie vragen over in de Kamer. Verschillende partijen stelden haar positie opnieuw in vraag. "Ofwel doet ze haar hoofddoek uit tijdens de uitoefening van haar functie, ofwel vragen wij haar ontslag", zei N-VA-Kamerlid Darya Safai.
Premier De Croo maakte in zijn antwoord duidelijk dat Haouach zich geen fouten meer kan permitteren. "De regering zal niet aanvaarden dat de onpartijdigheid met de voeten getreden wordt. De passage van het voorbije weekend is dus niet voor herhaling vatbaar, er is geen enkele ruimte meer voor nieuwe incidenten of controverse in dit domein."
Schlitz van haar kant benadrukte dat Haouach in een gesprek met haar heeft verzekerd dat zij de fundamentele rechten en vrijheden in de Grondwet verdedigt, en dat ze geen publieke verklaringen meer zal doen.
"Haar uitspraken waren ongelukkig, maar voor mij is dat nu voldoende opgehelderd. Ik roep op tot sereniteit", zei de staatssecretaris. Tegelijkertijd toonde Schlitz ook begrip voor Haouach, die "heeft willen reageren na weken van aanvallen en insinuaties over haar persoon."
Lees meer over: Brussel , Politiek , scheiding van kerk en staat , hoofddoekendebat